Nederlandse dichter Ed Leeflang overleden

De Nederlandse dichter Ed Leeflang is overleden. Hij stierf maandag, 78 jaar oud, in zijn woonplaats Amsterdam. De uitgeverij prijst hem als "een dichter die een toegankelijke, maar daarom niet minder subtiele en precieze poëzie schreef die ook in de literaire kritiek op grote waardering mocht rekenen".

'Beschadigde kind'
Leeflang kreeg na inzending van gedichten in 1953 een eervolle vermelding van de jury van het Reina Prinsen Geerligsfonds. Daarna werkte hij enige tijd in de journalistiek, waarna hij in het onderwijs belandde. "De sporen van dat leraarsbestaan zijn in Leeflangs poëzie volop aanwezig, net zoals het thema van het 'beschadigde' kind. Leeflang is behalve van twee zonen de vader van een geestelijk gehandicapte dochter", aldus De Arbeiderspers.

Prijzen
Leeflang debuteerde pas in 1979 bij de uitgever, met 'De hazen en andere gedichten'. Voor zijn eerste bundel werd Ed Leeflang in 1980 bovendien de Jan Campertprijs toegekend. 'Bewoond als ik ben' (1981), 'Op Pennewips plek' (1982) en 'Late zwemmer' (1992) beleefden diverse herdrukken in voor poëzie flinke oplages. In 1991 kreeg Leeflang de Roland Holst-penning, een oeuvreprijs. "Toch heeft hij zich nooit een officiële of gesitueerde letterkundige gevoeld", aldus De Arbeiderspers.

Crematie
Leeflang was volgens de uitgeverij zeker de laatste jaren te zelfkritisch om met nieuw werk te willen komen: "Hoe hoog de kwaliteit daarvan door anderen ook werd ingeschat. Toch was een nieuwe bundel, waaraan hij de laatste tijd nog heeft gewerkt met Tom van Deel en Judith Herzberg, nagenoeg gereed. Tot een volledige afronding daarvan is het niet meer gekomen". Leeflang is vandaag gecremeerd. (anp/gb)