Nederlandse D66-leider Alexander Pechtold stapt op

Alexander Pechtold (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
ANP Alexander Pechtold (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Alexander Pechtold stapt op als fractievoorzitter van de Nederlandse links-liberale partij D66. Dat werd vanmiddag bekend op het najaarscongres van de partij. Naar eigen zeggen is het tijd voor een nieuwe generatie. "Na 12,5 jaar maak ik balans op: ik heb alles gegeven en heb er alles uitgehaald."

Pechtold vertrekt ook uit de Tweede Kamer. Hij werd in 2006 partijleider en boekte vervolgens succes na succes. Maar na de beslissing om in de derde regering-Rutte te stappen, ging het minder goed met de partij. D66 vormt in Nederland een regering met VVD, CDA en de ChristenUnie.

Hij lag de jongste weken ook onder vuur door een vroegere liefdesaffaire, die breed werd uitgesmeerd in de pers. Een ex van hem deed in het weekblad Privé een boekje open over haar relatie met de D66-leider. De vrouw in kwestie, de 36-jarige Anne Lok, stapte op als D66-gemeenteraadslid in Meppel. "Hij dreigt karaktermoord op mij te plegen, mij als labiel en gestoord weg te zetten", motiveerde ze haar vertrek in een brief aan de burgemeester.

Het vertrouwen van de kiezer in Pechtold en in zijn partij zakte daardoor steeds verder weg, bleek uit de peilingen. D66 zou nog elf zetels halen, de laagste score in zes jaar. 

"Vandaag eindigt het. Hier op ons congres in Den Bosch stap ik van het podium af", zo kondigde Pechtold vanmiddag zijn vertrek aan. "Na 12,5 jaar maak ik als partijleider de balans op en concludeer ik: ik heb alles gegeven, we hebben er alles uitgehaald. Het is tijd voor nieuw leiderschap."

"Groot verlies"

Het aangekondigde vertrek van Pechtold is "een groot verlies voor zijn partij en voor de Nederlandse politiek. Maar ik zal hem ook persoonlijk erg gaan missen." Dat zegt premier Mark Rutte.

Rutte noemt Pechtold "een uitstekend debater, die houdt van het politieke handwerk", "een hartstochtelijk verdediger van de democratie" en "iemand met wie je altijd zaken kunt doen".
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Lois

  De meest achterbakse politieker in Nederland in de laatste jaren. Het achterbakse drupte steeds van zijn gezicht.

 • annette hermens

  Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland ........ gelukkig is die gladjanus weg ...

 • Johan De Clercq

  Ik heb hem jaren lang geobserveerd op tv en vond hem totaal onbetrouwbaar . Zijn bodylanguage verraadde veel, ......was ook bekend om zijn lekken in de diverse formatierondes.....

 • wim rooyakkers

  Eindelijk.

 • Louis van der Dol

  Eindelijk deze verrader van de democratie, eerst vechten voor een referenum mogelijkheid en dan als wisselgeld inleveren. Bah eindelijk weg, en geen burgemeester van Utrecht worden.