Nederlandse christelijke school moet homoleraars aanvaarden

Nederlandse christelijke scholen mogen homoseksuele leraren niet dwingen hun geaardheid te verbergen. Als leraren uiting geven aan hun homoseksualiteit, kan dat geen reden zijn voor ontslag. Dat heeft minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) vanavond in de Tweede Kamer gezegd.

Nogal wiedes
"Een hetero mag vertellen dat hij getrouwd is, dus het lijkt me nogal wiedes dat een homo dat ook mag", zei Plasterk. De minister zei te betreuren dat bij schoolbesturen en de homobeweging de indruk is ontstaan dat orthodox-christelijke scholen homo's mogen ontslaan als zij een relatie hebben of anderszins uiting geven aan hun geaardheid. Dat is volgens Plasterk niet het geval.

Wet onduidelijk
GroenLinks, VVD en D66 stellen echter dat de Nederlandse wet daar niet duidelijk over is. Daarin staat dat het 'enkele feit' dat iemand homo is, geen reden voor ontslag kan zijn. "Sommige christelijke scholen interpreteren dat als: je mag wel homo zijn, maar niet homo doen", zei D66-Kamerlid Boris van der Ham.

Europese sneer
De Europese Commissie tikte Nederland onlangs op de vingers vanwege dit wetsartikel. Ook de Commissie Gelijke Behandeling vindt dat het anders moet worden geformuleerd. Plasterk en zijn collega van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) willen daar nog geen uitspraken over doen. Het kabinet moet er nog overleg over voeren. (novum/eb)