Nederlandse centrale bank waarschuwt voor bitcoin

De bitcoin baart de Nederlandse overheid zorgen.
REUTERS De bitcoin baart de Nederlandse overheid zorgen.
Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico's van virtuele valuta's, zoals bitcoin en litecoin. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland.

De centrale bank zegt de opkomst en toenemende populariteit van virtuele middelen "met aandacht" te volgen, maar houdt er geen toezicht op. Ze vallen namelijk buiten de reikwijdte van de wet op het financieel toezicht. Ook ondernemingen die er in handelen vallen buiten het toezicht van DNB.

"De wisselkoers is volatiel en er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld. Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing", aldus DNB.

Onderzoek naar risico's
De bank liet onlangs nog weten niet "bij voorbaat" negatief te staan tegenover de opkomst van virtuele valuta's. Wel voert het een onderzoek uit naar de potentiële risico's. Het gaat daarbij onder meer om integriteitsrisico's en risico's voor het financiële systeem.

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem sluit zich aan bij de waarschuwingen. "Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn", zei Dijsselbloem vandaag.

Dijsselbloem zei dat de bitcoin enerzijds "hip en leuk" is, maar dat de munt hem tegelijk zorgen baart.