Nederlandse boeren plannen nieuwe acties nu minister niet ingaat op ultimatum

Nederland mag zich volgende week aan gelijkaardige wegblokkades verwachten.
Photo News Nederland mag zich volgende week aan gelijkaardige wegblokkades verwachten.
Het staat vast dat Nederland volgende week weer te maken krijgt met tal van acties van boze boeren. Daarover bestaat volgens Mark van den Oever, van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF), geen enkele twijfel. “We zullen Nederland helpen om stikstof te besparen”, zei hij nadat landbouwminister Carola Schouten maandag een ultimatum van de actiegroep naast zich had neergelegd.

De boeren wilden dat zij uiterlijk op 21 juli haar omstreden veevoermaatregel zou intrekken. Dat Schouten daar niet op ingaat, was voor FDF geen verrassing.

Volgens Van den Oever zullen de boerenprotesten vanaf 21 juli uiteenlopen van wegblokkades en barricades tot aan wilde acties, die overal in het land zomaar kunnen opduiken. “We overleggen deze week wat we waar en wanneer precies gaan doen”, kondigde hij aan. “De acties zullen vooral plaatsen met veel stikstofuitstoot treffen, want de minister wil voor 1 september 0,4 kiloton stikstof besparen. Daar zullen we dan voor zorgen.”

Deze week verwacht Van den Oever geen boerenprotesten. “We moeten met dit mooie weer het gras inkuilen, zodat het vee in het najaar voldoende eiwitrijk voer te eten heeft. Minder eiwit in het voer, zoals de minister wil, is heel ongezond voor de dieren.”

Boerenvoorman Mark van den Oever (L) van Farmers Defence Force (FDF) en bestuurslid Jos Ubels (R).
ANP Boerenvoorman Mark van den Oever (L) van Farmers Defence Force (FDF) en bestuurslid Jos Ubels (R).3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Willy Gorissen

    Beste boeren, bouw jullie veeteelt af. Zet in op landbouw. Het moet er toch van komen dat de mensen hun dikke buiken minder vol gaan steken met vlees. Dan is ineens al die ellende van milieuvervuiling, pandemieën, klimaatopwarming, zoniet volledig, dan toch minstens grotendeels van de baan.

  • Filip Vanlaeken

    Wegblokkades zijn sabotage en terreur. Ze berokkenen de samenleving grote schade. Ik ben voor zeer zware straffen voor het soort dat zijn persoonlijke hebzucht nieg vua democratische manieren wil verkrijgen : onmiddelijke inbeslagname vd tractor, 10 jaar ontzetting uit ziekenkas en socuale zekerheid met verlies van pensioenopbouw. Ik heb geen tractor en kan mijn gelijk ook niet afdwingen.

  • Wesley Christiaens

    Dat krijg je wanneer ministers zonder kennis van zaken de regels mogen bepalen.