Nederlandse bevelhebber wil dat België voor F-35 kiest als opvolger van F-16

reuters
Generaal Schnitger, de bevelhebber van de Nederlandse luchtmacht, zou de Belgische en de Nederlandse luchtmacht graag zien samensmelten tot één alomvattend geheel. Om dat te vergemakkelijken moet België dan wel de F-35 kiezen als opvolger voor de verouderde F-16's. Over de aanschaf dat toestel bestaat in ons land echter nog geen eensgezindheid. Dat schrijft De Standaard.

Waarom twee relatief kleine luchtmachten niet verenigen tot één grote luchtmacht? Dat is het idee van de bevelhebber van de Nederlandse luchtmacht, Schtnitger. Om de eenmaking te vergemakkelijken zou het volgens hem ook handig zijn mocht België ter vervanging van de oude F-16's kiezen voor het F-35 model zoals ook Nederland dat heeft gedaan.

Over de Belgische opvolger van de F-16 bestaat echter nog heel wat discussie. N-VA zou wel neigen naar het model, vooral omdat een groot deel van de NAVO-lidstaten ook dat model heeft aangeschaft en samenwerkingen met die staten daardoor makkelijker zouden worden.

MR lijkt dan weer eerder voorstander van de Franse Rafale, in combinatie met een stel tweedehands F-16's of F-18's, omdat dat compromis heel wat goedkoper zou uitkomen. De hoge kostprijs van de F-35 blijft dan ook het grootste struikelblok: de aankoop van de vliegtuigen zou ons land in totaal zo'n 15 miljard euro kosten, een prijs die velen in tijden van volle economische en begrotingscrisis onverantwoord vinden.

Bovendien verloopt ook de ontwikkeling van de toestellen blijkbaar niet zonder probleem. Er zou bij aanvang van het proces al sprake geweest zijn van technische problemen. Volgens de Nederlandse generaal worden die problemen echter disproportioneel opgeblazen door de tegenstanders van het toestel.