Nederlandse ambtenaar sluist miljoenen weg voor gokverslaving en dure reizen

Het kantoor van Stadgenoot aan de Sarphatistraat in Amsterdam.
Google Maps Het kantoor van Stadgenoot aan de Sarphatistraat in Amsterdam.
Een medewerker van de Nederlandse woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam heeft miljoenen euro’s van haar werkgever gestolen. De senior financieel medewerker maakte jarenlang maandelijks grote geldbedragen − tussen de 10.000 en 20.000 euro − over naar de rekening van haar minderjarige dochter. Dat geld nam de vrouw vervolgens op, om te vergokken of om op dure vakanties te gaan.

De fraude kwam dit najaar boven water nadat de bank ING aan de bel trok omdat de bank de aanhoudende overboekingen naar de rekening van de dochter niet vertrouwde. Al het weggesluisde geld was op dat moment al verdwenen als gevolg van exclusieve reizen die de medewerkster ermee boekte en de gokverslaving waaraan zij zou lijden.

Zeker twee miljoen euro
De medewerker geeft bij een confrontatie aanvankelijk toe ‘slechts’ enkele honderdduizenden euro's te hebben verduisterd, maar na onderzoek van de woningcorporatie bleek het om een bedrag van zeker twee miljoen euro te gaan. De vrouw is volgens een woordvoerder van Stadgenoot op staande voet ontslagen. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar haar.

Bestuursvoorzitter Marien de Lange van Stadgenoot, dat met 29.000 woningen de op twee na grootste sociale woningcorporatie van Amsterdam is, wil niet reageren op vragen over de fraude. Hoe het kan dat een medewerker jarenlang geld kan wegsluizen zonder interne controle? “Blijkbaar heeft er een lek gezeten,” aldus een woordvoerder tegen de krant De Telegraaf. “Dat lek is nu gedicht.”

Lees ook:  Werknemer vergokt 4,3 miljoen euro van bloemenveiling

Lees ook:  Hannelore die 1,1 miljoen euro van haar werkgever naar internetliefde in Afrika stuurde, moet 10 maanden de cel in
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vaelen

  2 miljoen euro aan 20.000 euro per maand, da's 100 maanden of iets langer dan 8 jaar. Was dat niet eerder opgevallen dan?

 • Filiep Lapeire

  En zelfs dan hebben ze bij onze noorderburen nog 11 miljard Euro op overschot, hoe moet het er België dan wel aan toe gaan om nog met een tekort van 11 miljard te eindigen?

 • Paul Philippaerts

  En dan maar zeggen dat amtenaren niks doen. Wanneer gaan ambtenaren eens beoordeeld worden op wat ze doen?

 • branda van den berg

  Teveel is nooit goed,,,,dat ziet ge wel in brussel ook nooit genoeg !!!!!

 • Luc VAN BEVEREN

  Op staande voet ontslagen, als dat maar is. Wel 2 miljoen verduisterd.