Nederlandse agent verkocht jarenlang politie-informatie aan criminelen

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
De rechtbank in het Nederlandse Den Bosch heeft politiemol Mark M. uit Weert veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het jarenlang verkopen van politie-informatie aan criminelen. Ook heeft hij verbod van tien jaar gekregen op het uitoefenen van een publiek ambt.

M. zocht in politiesysteem BlueView 28.521 keer gegevens op over politieonderzoeken. Hij kreeg bovendien meldingen als er nieuwe informatie over personen of onderwerpen kwam. Die informatie was niet voor hem bedoeld. Hij heeft bekend dat hij in de systemen heeft gezocht, maar ontkende dat hij geld kreeg voor zijn informatie.

De rechtbank stelt dat M. "het vertrouwen in en het aanzien van de politie zeer ernstig heeft geschonden". "Hij frustreerde politiewerk, waardoor criminelen deels de dans ontsprongen." De rechtbank rekent het M. zwaar aan dat hij geen spijt betuigde. 

Omkoping

De rechtbank oordeelde wel dat niet is bewezen dat M. geld kreeg voor de geheime informatie die hij leverde. Geheim agenten kregen echter ook info in ruil voor zakelijke afspraken over de verkoop van versleutelde telefoons en diamanten. Dat is ook omkoping, stelde de rechtbank. Volgens de rechtbank is ook onduidelijk waar 70.000 euro aan contante stortingen vandaan komen. Niet bewezen is dat dat van de verkoop van geheime info komt, maar M. kon niet geloofwaardig verklaren waar het wel vandaan kwam. Daarom is hij ook veroordeeld voor witwassen.

In het vonnis staat ook dat de man onmiddellijk moet worden opgepakt, omdat er sprake is van vluchtgevaar. Hij is immers, zo staat in het vonnis, meteen na zijn voorarrest in Oekraïne gaan wonen met zijn huidige vrouw.

Bemiddelaar

De straf is conform de eis van de officier van justitie. Het Openbaar Ministerie reageerde "tevreden'' op het vonnis. M. (31) was niet aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers stelde "een aantal hogerberoepwaardige elementen'' te zien in het vonnis. Hij gaat dat bestuderen.

M. werd opgepakt in 2015. Hij was tegen de lamp gelopen toen de politie talloze documenten met politiegegevens vond bij een frauderende autohandelaar in Oirschot. Medeverdachte Mark S. kreeg van de rechtbank drie jaar cel, voor zijn rol als bemiddelaar. Twee afnemers kregen twaalf en vier maanden cel. Eén werd vrijgesproken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.