Nederlandse AEL riskeert boete om 'Auschwitzcartoons'

De Nederlandse tak van de AEL plaatste destijds de cartoons als reactie op de omstreden spotprenten van Kurt Westergaard. Die verschenen in de Deense krant Jyllands Posten.
UNKNOWN De Nederlandse tak van de AEL plaatste destijds de cartoons als reactie op de omstreden spotprenten van Kurt Westergaard. Die verschenen in de Deense krant Jyllands Posten.

De officier van justitie in Utrecht heeft donderdag tegen de Nederlandse tak van de Arabisch Europese Liga (AEL) een geldboete van 2.500 euro geëist, waarvan 1500 euro voorwaardelijk.

Volgens de aanklager heeft de AEL een cartoon op haar website geplaatst waarin de Holocaust wordt ontkend. De Nederlandse vertegenwoordiger van de AEL, Abdlmoutalib Bouzerda, moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een boete betalen van 1.250 euro, waarvan 750 euro voorwaardelijk.

Reactie op Deense cartoons
Bouzerda plaatste de cartoons vier jaar geleden als reactie op de Deense cartoons. Hij vertelde tijdens de zitting aan de rechtbank dat de AEL gelooft in een absolute vrijheid van meningsuiting. De organisatie wilde met de cartoons aantonen dat het Westen er een dubbele moraal op nahoudt.

De aanklager stelde echter dat Bouzerda dat debat wil voeren ten koste van een bevolkingsgroep, de Joden, die niets met de hele cartoonkwestie te maken hebben. (anp/mvdb)