Nederlandse actiegroep plant opnieuw actie tegen Zwarte Piet

Toeschouwers krijgen snoepgoed van Zwarte Pieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum vorig jaar.
ANP Toeschouwers krijgen snoepgoed van Zwarte Pieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum vorig jaar.
In Nederland wil de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) midden november in verschillende steden weer demonstreren bij sinterklaasintochten. Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie. De actiegroep gaat in plaatsen demonstreren waar "geen of een onduidelijke verandering naar een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet" plaatsvindt, aldus Jerry Afriyie in NRC.

Volgens de krant gaat de groep demonstreren in zeker twaalf gemeenten verspreid over het hele land: Hoorn, Alkmaar, Heerhugowaard, Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en Willemstad (Curaçao).

Dit jaar demonstreert KOZP niet bij de landelijke intocht van Sinterklaas, die wordt gehouden in het Nederlandse Apeldoorn. Dat komt omdat organisator NTR geen Zwarte Pieten meer gebruikt bij het evenement. "De verandering naar een inclusief sinterklaasfeest is onontkoombaar. Wie nu nog niet om wil, sluit bewust Nederlanders uit. Daarom richten we ons op de steden waar de verandering nog steeds uitblijft", aldus Afriyie.

“Blokkeerfriezen”

De protestgroep kwam in 2017 in het nieuws toen de actiegroep naar Dokkum wilde gaan om een demonstratie tegen Zwarte Piet te houden, maar door zogenaamde ‘blokkeerfriezen’ (de personen die in Friesland een wegblokkade opzetten om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, red.) op de A7 bij Joure werd tegengehouden. 

Vorig jaar legde de rechtbank 34 blokkeerfriezen een taakstraf op. Door de blokkade werd een geoorloofde betoging door anti-Zwarte Pietdemonstranten verhinderd en de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, aldus het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland toen. 

Vijftien blokkeerfriezen gingen in hoger beroep. Zij horen vandaag of ze ook in hoger beroep veroordeeld worden. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Vandecaesbeek

  Hebben die mensen echt niets beter te doen. Als ze zich willen engageren voor iets, dat ze dan iets nemen dat er wel toe doet.

 • MARCEL VAN DEN EYNDE

  Zwarte piet hoort bij ons. Niet happy? Vertrek dan

 • piet devlieger

  Het is ontstellend om te zien hoe deze wereld verandert : volwassen die verondersteld zijn normaal en verstandig te zijn stellen zich aan als kleine kinderen. Het zal niet lang meer duren er ze staan te stampvoeten omdat ze hun zin niet krijgen. Hun toekomst ziet er echt wel niet rooskleurig uit.

 • andre govaert

  Oef, al einde oktober en nu pas weer het item 'zwarte piet' Ik begon mij al zorgen te maken...

 • Ronald Beintema

  Friesland houdt ze tenminste tegen.....Friezen houden van traditie. Ga je hier tegenin, dan laten ze letterlijk merken dat je beter kunt gaan....