Nederlandse (27) riskeert werkstraf voor veroorzaken ongeval waarbij hartsvriendin stierf

Shutterstock
Ze waren hartsvriendinnen sinds het middelbaar. Maar twee jaar geleden stierf Kimberly de Graaf (27) in de auto die Zoë van R. (30) bestuurde. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie is Van R. schuldig aan het veroorzaken van het ongeluk en de dood van haar vriendin.

Op dinsdag 4 april 2017 gingen de vrouwen samen picknicken in een park, vertelt Zoë vandaag, zittend op het verdachtenbankje in de rechtbank in Rotterdam. Kimberly  had hapjes gemaakt en een fles wijn meegenomen. “Die hebben we gedeeld.” Rond half acht vertrokken ze uit het park, in de MG cabrio van Zoë. “Van het autorijden kan ik me niets meer herinneren”, zegt Van R. tegen de rechter.

Bravoure

Van R. heeft in de jaren voor het ongeluk een reeks bekeuringen gehad voor (fors) te snel rijden in de auto. Ook is ze een keer veroordeeld voor rijden onder invloed. Kimberly's vriend vertelde na het ongeluk dat Zoë van R. roekeloos reed toen hij een keer bij haar in de auto zat. Ze zou op een rotonde een andere auto ingehaald hebben.


Beide vriendinnen beschikten over een grote dosis bravoure en lef, vertelt vader De Graaf in de rechtszaal. “Als ouders dachten we wel eens: is dat nou verstandig wat jullie doen, maar als twintigers kijk je daar blijkbaar anders tegenaan.”

Getuigen zagen de twee die avond rijden over de Rotterdamseweg in Ridderkerk. Het sportwagentje reed opvallend en hard, zeggen ze. De cabrio haalde twee auto's rechts in. Daarna maakt de wagen een snelle beweging naar links. De auto raakte in een slip, botste tegen een boom, vloog over een sloot en kantelde weer de sloot in. Van R. belandde in het water, haar vriendin zat vast in de auto die in brand vloog.

Hartsvriendin

“Wij verliezen op die avond ons enige, zeer dierbare kind”, zegt vader Jan de Graaf emotioneel. “En Zoë verliest haar hartsvriendin. Door wat er is gebeurd, vinden wij het moeilijk om met de vriendin van onze dochter een relatie te onderhouden. We blijven achter met een groot gevoel van onmacht en ongeloof. Wat is er gebeurd? Wat? Als? Waarom? Al twee jaar lang hebben we vragen.”

Die vragen worden ook vandaag niet allemaal beantwoord. Van R. zegt zich niets van de autorit te herinneren en technisch onderzoek geeft geen uitsluitsel over de oorzaak van het ongeluk. Van R's advocaat wijst op tests die duiden op het instabiele rijgedrag van de auto, gecombineerd met het feit dat er twee verschillende soorten banden onder de wagen zaten. “De snelheid heeft geen doorslaggevende rol gespeeld”, betoogt hij. Hij wil de vrijspraak.

Door wat er is gebeurd, vinden wij het moeilijk om met de vriendin van onze dochter een relatie te onderhouden

Vader Jan de Graaf

Volgens justitie was het feit dat Van R. te hard reed wél de oorzaak van het ongeval. “Van R. verloor de controle over het stuur als gevolg van de snelheid, de inhaalmanoeuvres en een plotselinge stuurbeweging.” 

Of Van R. die dag teveel gedronken had, blijft onduidelijk. De waarden in haar bloed waren lager dan de maximaal toegestane waarde. De officier eist een taakstraf van 240 uur en een rijverbod van twee jaar.  De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Therapie

Zoë van R. is bijna twee jaar na het ongeval in therapie gegaan, ze is op zoek naar werk. In de rechtszaal is ze niet spraakzaam over haar gevoelens. “Ik doe mijn best”, zegt ze, op de vraag van de rechter hoe het met haar gaat. “Kimberly was echt mijn maatje, al vijftien jaar.” 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Robert DE REU

    Zeer triest verhaal, gelukkig staat de beschuldigde terecht in Nederland, waar mijn idee heel wat meer rechtvaardige straffen worden uitgesproken, zelfde vindt ik in Engeland, daar moeten geen examens worden afgelegd ( meest onrechtvaardigste wat er bestaat kwestie jongeren en ouderen ), of moeten haren worden uitgetrokken om u onbekwaam te verklaren ( Kijk maar eens naar de reality reeks Police Interceptors zeer leerzaam ).