Nederlands ziekenhuis noemt donkere baby Zwarte Piet

Het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch.
ANP Het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is gisteren in opspraak geraakt vanwege het naambordje van een patiëntje. Op het bordje bij een kamer waar een zwarte baby was opgenomen, stond 'Zwarte Piet'. De woedende oom van het jongetje plaatste daarover op Facebook een bericht.

Oom Hamza Bouharrou wilde op bezoek gaan bij zijn tien dagen oude neefje die met spoed naar het ziekenhuis was gebracht. Daar kon hij in eerste instantie de kamer niet vinden. Later zag hij op het naambordje Zwarte Piet staan in plaats van de naam van zijn neefje. Toen hij verhaal ging halen, vertelde het ziekenhuis dat het een grapje was tussen collega's.

Het bericht van Bouharrou ging als een lopend vuurtje rond op Facebook. Veel mensen spraken hun afschuw uit over het naambordje. "Ik ben blij dat heel veel mensen dit ook niet grappig vinden", zei Bouharrou in een reactie tegen RTL Nieuws. "Wel vind ik het heel vervelend dat mensen elkaar in de reacties onderling weer betichten van racisme."

Excuses
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft inmiddels excuses aangeboden. Volgens het ziekenhuis gaat het om een misverstand. "De digitale naambordjes bij de kamers werkten niet goed en om ze te testen is er bij twee lege kamers 'Zwarte Piet' en 'Sinterklaas' neergezet. Even later is met spoed een kindje opgenomen op de kamer waar 'zwarte piet' bij stond", schrijft het ziekenhuis op Facebook.

Ze zouden de naam niet meteen hebben veranderd, omdat ze druk waren met het verzorgen van de baby.

Facebook