Nederlands visbedrijf stopte jarenlang verboden stof in vis

ANP
Het Nederlandse visverwerkingsbedrijf Foppen in Harderwijk heeft jarenlang de verboden stof natriumnitriet in visproducten gebruikt. Dat onthult Omroep Gelderland op basis van documenten die het op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur kon inkijken. Het visbedrijf kwam enkele jaren geleden al eens in opspraak, toen duizenden mensen ziek werden en enkele stierven aan met salmonella besmette zalm.

Natriumnitriet is in combinatie met vis mogelijk kankerverwekkend. Het product werd in november vorig jaar ontdekt door de Nederlandse NVWA, die de voedselveiligheid controleert. Het bedrijf werd daarvoor opnieuw beboet. De stof wordt momenteel niet meer gebruikt, zegt de NVWA in een reactie. De toezichthouder heeft begin deze maand nogmaals extra eisen gesteld.

Foppen trekt het boetekleed aan. De onderneming publiceert vanaf maandag alle inspectie- en controlerapporten op zijn website. "Door openheid te geven over de resultaten van overheidsinspecties, hopen wij een aandeel te leveren aan het vertrouwen van de samenleving in de voedselveiligheid", zegt directeur Jan Foppen.

De gepubliceerde documenten geven volgens de directeur inzicht in enkele waarschuwingen en boetes die uit inspecties zijn voortgekomen. "Ons uitgangspunt is natuurlijk altijd in alle opzichten te voldoen aan wet- en regelgeving. We hebben het ons enorm aangetrokken dat er toch tekortkomingen hebben plaatsgevonden."

De visverwerker staat onder scherp toezicht van de Nederlandse voedselinspectie en valt in de categorie 'rood', de strengste controlecategorie. Het bedrijf was in 2012 betrokken bij een internationale salmonella-uitbraak door besmette zalm. Hierdoor kwamen verschillende mensen om het leven en werden duizenden consumenten ziek. Bij controles de jaren nadien, werden nog altrijd mankementen vastgesteld. Dat is volgens de toezichthouder aanleiding geweest om het bedrijf in december vorig jaar in een speciaal controletraject te plaatsen. "Het bedrijf wordt nauwlettend gevolgd om te zien of alles ook op orde blijft", aldus de NVWA. Dat traject loopt in elk geval tot september, maar kan eventueel worden verlengd.