Nederlands slachthuis geeft gesjoemel toe: ponyvlees vermengd met rundvlees

Beeld ter illustratie.
Getty Images/Image Source Beeld ter illustratie.
Een Nederlands slachthuis heeft tussen 2012 en 2014 vlees van pony's gemengd met snijresten van rundvlees en verkocht als puur rundvlees. Dat heeft directeur Ben van Hattem (52) toegegeven in de strafzaak tegen hem wegens fraude. 

Slachthuis Van Hattem was begin 2014 het middelpunt van een paardenvleesschandaal. De ontdekking van goedkoop paardenvlees in rundvleesproducten in Frankrijk leidde naar de slagerij in de Nederlandse gemeente Dodewaard.

550 shetlanders

Van Hattem legde vandaag aan de rechtbank in Den Bosch uit dat in anderhalf jaar tijd ongeveer 550 shetlanders zijn geslacht. De slacht van pony's was een extra service aan de vaste leveranciers van runderen, lammeren en geiten. De beslissing om ook pony's te gaan slachten noemde directeur Van Hattem misschien wel zijn grootste fout ooit. "Ik heb er niet zo op gelet en nooit over nagedacht. We hadden dat beter op papier kunnen zetten", blikte hij terug.

Van Hattem benadrukte dat de verhouding paardenvlees in rundvlees minimaal was. "We verwerkten per week 550 runderen, duizend schapen en geiten en vijfenhalve pony. Het ging om een heel klein deel van de omzet." De aanklager denkt echter dat Van Hattem vorstelijk heeft geprofiteerd van de fraude. De vleeshandelaar die de vleessnippers kocht, kon dat niet weten, klinkt het nog. 

In de zaak staan ook de vleeshandelaar en de eigenaar van een vrieshuis terecht. Vleeshandelaar Hendrik van V. (53) uit Doesburg en vrieshuisdirecteur Henk G. (50) uit Wijhe zeggen dat ze niet wisten dat Van Hattem pony's verwerkte. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.