Nederlands parlement wil onderzoek naar rol Oekraïne in ramp met vlucht MH17

Een foto van november 2014 toont een stuk van het wrak van MH17.
AFP Een foto van november 2014 toont een stuk van het wrak van MH17.
Nederland moet onderzoeken welke rol Oekraïne heeft gespeeld in de ramp met vlucht MH17. Dat vindt de Tweede Kamer. Het "lagerhuis" van het Nederlandse parlement wil bijvoorbeeld weten waarom Oekraïne het luchtruim niet heeft gesloten boven het oosten van het land, waar regeringstroepen en rebellen slag leverden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De christendemocratische regeringspartij CDA en socialistische oppositiepartij SP vragen met steun van onder meer de respectievelijk linksliberale en rechtsliberale coalitiepartners D66 en VVD om een "vollediger nader feitenonderzoek". De regering, die tot dusver geen reden zag om het optreden van Oekraïne onder de loep te nemen, moet daar van het parlement nu toch mee aan de slag.

Haast

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder dat Oekraïne het luchtruim boven het strijdgebied had moeten sluiten. Dat had kunnen voorkomen dat het passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne werd neergehaald door een luchtafweerraket van Russische origine.


Met het onderzoek is haast geboden, waarschuwt initiatiefnemer Chris van Dam (CDA). "Geheugens verbleken, data gaan verloren."

Er klinken in de Kamer al langer kritische geluiden over de rol van Oekraïne. De regering heeft tot dusver echter weinig aanstalten gemaakt die rol te onderzoeken, onder meer vanwege de intensieve samenwerking binnen het internationale onderzoeksteam.

Kritiek

De kritiek op het land zwol vorige maand aan, toen Kiev een Oekraïense verdachte van de vliegramp vrijliet als onderdeel van een gevangenenruil met Rusland. Rusland wilde Vladimir Tsemach naar verluidt beslist in handen krijgen. Zonder hem zou de hele gevangenenruil niet zijn doorgegaan.

CDA-Kamerlid Chris van Dam zei toen "ernstig" te twijfelen of Oekraïne nog een betrouwbare partner is. VVD'er Jeroen van Wijngaarden wilde niet meteen "moddergooien" richting Oekraïne, maar sprak wel van een "enorme tegenslag".
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Don Tessers

  De Jit en Bellingcat onderzoeken hebben zoveel hiaten dat ze nu na jaren ineens dieper onderzoek naar Oekraïne zelf willen?.....Het hele circus is omgeven van hogere belangen om verdragen voor gas leveringen veilig te stellen.

 • Jef Heffens

  Rusland schiet een vliegtuig af en ze willen nu Oekraïne de schuld geven,dat is een omgekeerde wereld. Ze krijgen blijkbaar schrik van Poetin en zoeken nu een surrogaat schuldige.

 • johan debue

  En ook waarom het vliegtuig een lagere hoogte moest aannemen dat is toch allemaal verdacht.Misschien ook wel in scene gezet om dan Rusland te kunnen aanwijzen als schuldige alles is mogelijk op deze wereld.

 • Luc Lepoudre

  Ondertussen is er zoveel materiaal aangebracht door academici over de verantwoordelijkheid en de rol van Oekraïne dat heel het toneel aangebracht door de JIT en Bellingcat aan het wankelen gaat. Het is meer dan duidelijk dat Rusland hier geen enkel belang bij had. Oekraïne daarentegen...

 • Ray Van gucht

  Probeer eens eerst de rusische verantwoordelijk te veroordelen , dus poetin ! Hahaha