Nederlands parlement stemt motie van wantrouwen in debat over migratiepact weg

Thierry Baudet van Forum voor Democratie tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Marrakech migratiepact. Het pact van Marrakech beoogt afspraken te maken over veilige en ordelijke mondiale migratie, maar is omstreden.
ANP Thierry Baudet van Forum voor Democratie tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Marrakech migratiepact. Het pact van Marrakech beoogt afspraken te maken over veilige en ordelijke mondiale migratie, maar is omstreden.
Een motie van wantrouwen tegen de Nederlandse regering in verband met het VN-migratiepact is gisterenavond met ruime meerderheid weggestemd. Alleen indiener Forum voor Democratie van Thierry Baudet en de PVV van Geert Wilders stemden voor de motie.

In het document staat onder meer hoe de migratie in goede banen kan worden geleid. Hoewel het pact niet-bindend is vrezen beide partijen dat migranten later bij de rechter alsnog aanspraak kunnen maken op verblijf door een beroep te doen op het pact.
Baudet zei een immigratiebeleid zoals Australië te willen voeren, en een blokkade op de Middellandse Zee in te willen stellen om migranten in boten tegen te houden. Volgens Kamerlid Sietse Fritsma (PVV) speelt de regering "Russisch roulette" met de veiligheid van Nederland.

Hoewel de meeste weerstand tegen het pact van FvD en de PVV kwam, uitten meer partijen twijfels. Zo denkt de SGP dat in de tekst niet duidelijk genoeg onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende soorten migranten.

Standpuntverklaring

Veel Kamerleden wilden weten hoe de zogenoemde 'standpuntverklaring', die Nederland gaat afgeven als over het pact wordt gestemd, eruit komt te zien. Staatssecretaris Mark Harbers maakte vorige week bekend dat zo'n verklaring er komt, om te voorkomen dat het pact in de toekomst door rechters wordt gebruikt om migranten rechten toe te dichten.

Harbers herhaalde vooral wat hij de afgelopen weken ook al zei: van het pact gaan geen juridische consequenties uit, het is bedoeld om irreguliere migratie tegen te gaan en is een diplomatiek hulpmiddel om met andere landen afspraken te maken over migratie.

Grote publieke belangstelling

Maar het fundamentele meningsverschil tussen de voor- en tegenstanders over hoe de tekst moet worden uitgelegd, werd er gedurende de avond niet kleiner op.

Aan belangstelling voor het debat was geen gebrek, de publieke tribune zat aan het begin vrij vol. Twee toeschouwers op de publieke tribune, van wie één gehuld in een geel hesje, werden door de politie naar buiten geleid. Steunbetuigingen of andere uitspattingen zijn op de tribune niet toegestaan.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LEO DANEELS

  Ook in Nederland is enkel de bevolking zich bewust van de loer die ook hun politici hen aan draaien zijn ! Waarom geen referendum ? Maar dat zou te democratisch zijn !

 • Eida Lam

  "BEdoeld om irreguliere immigratie tegen te gaan" letterlijk vertaald bedoelen ze het volgende : "we gaan irreguliere immigratie gewoon regulier maken, dan is het niet irregulier meer" dat is de essentie van dat pact!

 • pierre Van den Wijngaert

  Als de democratie niet meer luistert naar de mensen zal de maatschappij erg verruwen Macron,Merkel,Michel zullen dan ver van de problemen vertoeven die ze uitgelokt hebben door niet naar hun bevolking te luisteren,maar die zal met de brokken moeten !even

 • paul snemmel

  ook daar leggen politici de keuze van de meerderheid naast zich neer , zij moeten de meerkost niet dragen

 • heiko werner

  Wij hebben geen migratiepakt nodig maar een pakt met de migranten met duidelijke regels en Konsequenzen