Nederlands parket: geen strafbare feiten bij zelfdoding Kroatische oud-generaal Praljak

De Kroatische oud-generaal (72) overleed vorig jaar november nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal.
AFP De Kroatische oud-generaal (72) overleed vorig jaar november nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal.
Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd bij de zelfdoding van Slobodan Praljak. De Kroatische oud-generaal (72) overleed vorig jaar november nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. 

Hij nam het dodelijke drankje in nadat de rechters hem hadden veroordeeld tot twintig jaar cel vanwege oorlogsmisdrijven. Hij werd daarna onwel en overleed ruim twee uur later in een ziekenhuis in Den Haag.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM, het Nederlandse parket) blijkt dat Praljak bij zijn zelfdoding geen hulp van anderen had gekregen. Om dat te onderzoeken is gepoogd te achterhalen hoe het flesje gif in de rechtszaal is gekomen. Er zijn echter geen aanwijzingen gevonden die duidelijk maken hoe en wanneer hij het gif heeft verkregen.

Het OM concludeert op grond van getuigenverklaringen dat Praljak al langer aan zelfdoding dacht. Na zijn dood werd een afscheidsbrief gevonden waarin Praljak aan zijn familie schreef dat hij al lange tijd geleden had besloten om zijn leven te beëindigen, als hij schuldig zou worden verklaard.

Dodelijke dosis

In het drankje van Praljak zat een dodelijke dosis kaliumcyanide, opgelost in water. Het valt volgens het OM niet uit te sluiten dat Praljak het gif al (zeer) lange tijd in zijn bezit had. Kaliumcyanide kan in droge vorm worden bewaard en een geringe hoeveelheid is al dodelijk. In dat licht is het niet vreemd dat het invoeren of bewaren van de stof niet is opgemerkt, stelt het OM.

Om te achterhalen hoe het flesje in de rechtszaal is gekomen, zijn onder meer camerabeelden bekeken, diverse getuigen gehoord en de ruimten doorzocht waar Praljak verbleef. Op camerabeelden van de gevangenis zijn geen bijzonderheden waargenomen. Hij is wel kort in twee ruimtes zonder camera’s geweest: het toilet en de ophoudkamer, een soort wachtruimte. Hier is niets relevants aangetroffen, aldus het OM.

Live

De zelfmoord was daardoor nauwelijks te voorkomen geweest. Een dodelijke hoeveelheid van het middel had zelfs bij de meest intensieve doorzoekingen van personen of cellen verborgen kunnen blijven. “Dat komt onder meer door de kleine omvang van het object, de beperkingen in de regels over intensieve doorzoekingen en de aard van de beschikbare screeningapparatuur", zei de Gambiaanse opperrechter Hassan Jallow eerder.

Doordat de uitspraak live was te bekijken, kon Praljak zich voor het oog van de wereld van het leven beroven. 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Khalid El Oujdi

  Dit is volledig opgezet spel! Deze massamoordenaar leeft nu ergens in een eilandje als een koning! Zo gaat het me oorlogcriminelen tegenwoordig! Ze worden gezien als helden!

 • Merlijn Ambrosius

  Een onderzoek à la bende van Nijvel, een aanslag zoals die op de atoomcentrale in Doel, Cools, Lahaut,Latinus, Mobutu etc... nu ook in Nederland.

 • Jean De Grande

  "de beperkingen in de regels over intensieve doorzoekingen". Eens te meer een sneer in de richting van het linkse beleid "ter bescherming van het individu (lees: crimineel)".

 • DIRK VAN DESSEL

  Het smaakt wel straffer dan oude jenever naar verluidt en men kan er maar één enkele keer van genieten.