Nederlands OM wil Gökmen Tanis langer vasthouden: onderzoek zal nog maanden duren

Gökmen Tanis gaf zelf al toe dat hij verantwoordelijk is voor de dodelijke schietpartij op de Utrechtse tram.
Twitter politie Utrecht-EPA Gökmen Tanis gaf zelf al toe dat hij verantwoordelijk is voor de dodelijke schietpartij op de Utrechtse tram.
Gökmen Tanis, die zelf al toegaf dat hij verantwoordelijk is voor de schietpartij in een tram in Utrecht, wordt verdacht van terrorisme. Er bestond daarover enige twijfel, maar omdat de 37-jarige man geen relatie had met zijn slachtoffers, besloot het Nederlandse Openbaar Ministerie om Tanis toch te verdenken van terrorisme.

Tanis wordt verdacht van drie strafbare feiten: moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het OM verdenkt Tanis er op dit moment van dat hij met die drie strafbare feiten het doel had om de bevolking, of een deel daarvan, vrees aan te jagen. Dat constateert het OM uit het gebruikte geweld, het gekozen doel en het feit dat de verdachte en de slachtoffers elkaar niet kenden.

De dertiger moet zich morgen verantwoorden voor de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, en daarom wil het OM Tanis negentig dagen langer vast houden. 

Bij de schietpartij in en rond de tram kwamen op 18 maart drie mensen om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond, van wie één vrijdag aan zijn verwondingen is bezweken.

Onderzoek

Het onderzoek naar de aanslag is nog steeds bezig. Er wordt volgens het OM hard gewerkt aan het verzamelen en analyseren van informatie om te onderzoeken wat er die dag precies is gebeurd en wat het motief voor de schietpartij was. Waarschijnlijk zal het nog zeker enkele maanden duren voordat het onderzoek is afgerond. Het is nog te vroeg om iets te zeggen over het motief van Tanis.

Volgens het OM kan er verwarring ontstaan tussen de termen oogmerk en motief. Het oogmerk zegt iets over het door de dader gewilde doel of gevolg van een strafbaar feit, terwijl het motief een verklaring geeft over de beweegredenen om een strafbaar feit te plegen.

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.