Nederlands koningshuis veilt Rubens-tekening voor meer dan 7 miljoen euro

De tekening ‘Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen’ van Peter Paul Rubens is verkocht. Het was voordien eigendom van de Nederlandse prinses Christina.
Sotheby’s, ANP De tekening ‘Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen’ van Peter Paul Rubens is verkocht. Het was voordien eigendom van de Nederlandse prinses Christina.
Een tekening van de hand van Peter Paul Rubens die door de Nederlandse prinses Christina is ingebracht bij het veilinghuis Sotheby's in New York, is woensdag voor ruim 8,2 miljoen dollar (bijna 7,2 miljoen euro) verkocht.

Het stuk maakt deel uit van een aantal kunstwerken van de Nederlandse koninklijke familie die onder de hamer gingen bij het veilinghuis. De Rubens was in bezit van prinses Christina. Het betreft een tekening van een bijna naakte jongeman met geheven armen.

Sotheby’s schatte de opbrengst van de Rubens van te voren op circa 3 miljoen dollar. Het werk verliet voor ruim 8,2 miljoen dollar de Oranjes. Het bedrag is inclusief veilingkosten.

Commotie  in Nederland

Zelden bracht de veiling van een kunstwerk in Nederland zoveel commotie teweeg als deze openbare verkoop. Het had de koninklijke familie toch gesierd als die Nederlandse musea eerst de kans had gegeven om het stuk in alle rust te kunnen verwerven, klonk het binnen en buiten de kunstwereld. De Vereniging Rembrandt had gewild dat de tekening in Nederland zou blijven. De vereniging helpt musea bij het aankopen van bijzondere werken en is erop gericht om te voorkomen dat Nederlandse kunst in buitenlandse handen valt.

De linksliberale coalitiepartner D66 stelde zelfs vragen aan de regering over de kwestie, maar Cultuurminister Ingrid van Engelshoven antwoordde dat het aan de eigenaar van een kunstwerk is om te bepalen of het wordt verkocht: “Er is geen aanleiding om voor de koninklijke familie een uitzondering te maken op algemeen gevolgde procedures.” Premier Mark Rutte noemde de veiling “een privékwestie”.

Het is niet bekend wie de Rubens heeft gekocht. De tekening was het topstuk van in totaal dertien kunstwerken van de Oranjes die onder de hamer gingen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.