Nederlands klimaatscenario: stijging zeespiegel, steeds extremer weer

Archiefbeeld
ANP Archiefbeeld
De komende decennia wordt het weer bij onze noorderburen steeds extremer. Onweer en hagel zullen vaker aan de orde van de dag zijn in Nederland. Ook de zeespiegel aan de Nederlandse kust stijgt tot 2085 met 25 tot 80 centimeter. Dat blijkt uit een nieuw rapport over klimaatscenario's van het KNMI.

Het tempo van de zeespiegelstijging gaat flink toenemen aan de Noordzeekust, terwijl de winters in ons land flink natter worden. Het KNMI heeft vier scenario's berekend met betrekking tot klimaatverandering in Nederland. Ze zijn gedetailleerder dan ooit, waarbij ook wordt gekeken naar zonnestraling, vochtigheid, verdamping, droogte en luchtkwaliteit.

Ook wordt er in de rapporten onderscheid gemaakt tussen de kustprovincies en het binnenland. Daarbij wordt ingegaan op de kansen op extreem weer zoals zware buien met hagel en onweer, hittegolven en strenge vorst.

Temperatuur flink omhoog
Uit één van de scenario's blijkt dat de gemiddelde temperatuur in de winter in 2085 zo'n vier graden hoger ligt dan nu (gemiddeld 7,5 graad in 2085). In de zomer van 2085 zou het kwik gemiddeld 21,75 graden aangeven, terwijl de thermometer tegenwoordig vaak op 17 graden blijft steken. Verder neemt de neerslag toe en wordt deze ook steeds extremer.