Nederlands gezin overleeft raketaanval uit Gaza: “Ik ben niet bang, alleen pissig”

Mirjam en Raymond Reijnen
Privéfoto Mirjam en Raymond Reijnen
De Nederlanders Mirjam en Raymond Reijnen beleefden de schrik van hun leven toen hun huis in Israël zaterdagochtend vol werd geraakt door een raketaanval. Het Rotterdamse gezin woont sinds een jaar in een kibboets in het stadje Nahal Oz. “We zijn flink geschrokken, maar we worden goed opgevangen door de buren”, vertelt Raymond Reijnen aan onze collega’s van AD.nl.

Het Joodse gezin verhuisde vorig jaar van Rotterdam naar Israël. Het koppel woont met hun drie kinderen op nog geen kilometer van de grens met de Gazastrook. “We horen hier thuis, in Europa weet je niet meer wie je kunt vertrouwen”, aldus Raymond. Hij en zijn vrouw willen dat hun kinderen opgroeien in een Joodse gemeenschap. Maar het gebied bij de Gazastrook is ook het epicentrum van geweld tussen Israël en Hamas. “Je weet dat je dit soort dingen kunt verwachten, maar het went natuurlijk nooit”, zegt Raymond.

Schuilkelder

Een raket sloeg rechtstreeks in de woning van de Rotterdammers en boorde een groot gat in het huis. Op Israëlische televisie verklaarde het gezin dat ze op het moment van de aanval in hun schuilkelder verbleven. “We hoorden een explosie die veel harder klonk dan normaal. Het huis trilde en ons brandalarm ging af. Ik zei tegen mijn man: ‘Dit is niet goed’”, aldus Mirjam Reijnen.

Het koppel en hun kinderen verblijven momenteel bij vrienden die ook in de kibboets wonen. “Dat is het mooie van deze buurt. Iedereen leeft met elkaar mee, iedereen is er voor elkaar”, vertelt Raymond. “Vlak na de aanval zei ik:  ‘Ik zou nu wel een biertje lusten.’ Vijf minuten later stond een buurman voor me met een biertje. Hoe gek is dat.” De Nederlander zegt inmiddels van de schrik bekomen te zijn. “Het is maar een huis, ik ben niet bang, alleen pissig. Alles is vernield.”

Bommenregen

Vanuit Gaza werden zaterdag bijna 200 kleine raketten afgevuurd op Israël. Hierbij raakten zeker twee Israëliërs gewond. Het Israëlische leger voerde daarop luchtaanvallen uit, waarbij een Palestijnse baby van veertien maanden, haar zwangere moeder en twee mannen omkwamen. Twaalf anderen raakten gewond. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.