Nederlands gezin blijft na vakantie op Lesbos om vluchtelingen te helpen

Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.
Kos Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.
Een Nederlands koppel en hun vier kinderen die hun vakantie doorbrachten op het Griekse eiland Lesbos hebben de avond voor hun geplande terugkeer naar huis een drastische beslissing genomen. Ze annuleerden hun vlucht naar Nederland en besloten te blijven om hulp te bieden aan de duizenden vluchtelingen die op het eiland toestromen. "Dit is de beste vakantie ooit. We helpen nu al twaalf dagen, en we blijven nog vijf dagen. Dan moeten we echt terug naar huis", vertelt de 47-jarige Angelique Bos.

Met hun vier kinderen genoot het koppel met volle teugen van het idyllische Griekse eiland dichtbij de Turkse kust. Ze voeren op een speedboot op zee, huurden scooters om de bergpassen te verkennen en relaxten op afgelegen zandstranden.

"Wat kunnen we doen?"
De avond voor hun terugreis, om tien uur, deden ze iets impulsiefs. Ze annuleerden hun terugvlucht. Niet om hun zorgeloze vakantie te verlengen, maar om hulp te verlenen aan de vluchtelingen die ze tijdens hun vakantie hadden ontmoet.

"We zagen op het hele eiland vluchtelingen, doelloos langs de weg dolend. We zeiden voortdurend tegen elkaar: 'Wat kunnen we doen om te helpen?'", vertelt de 47-jarige Angelique Bos.

De lokale autoriteiten zijn overweldigd door de toestroom aan vluchtelingen de voorbije maanden, de zorgelijke Griekse regering kan niet helpen en steun van Europa blijft ook uit. Het resultaat is dat de migranten, waarvan de meerderheid op de vlucht is voor oorlog en vervolging, tijdens hun eerste dagen in Europa in volslagen ellende leven. Zonder voedsel, water of medicijnen.

Internationale hulporganisaties kunnen de zaak niet bolwerken. Bewoners van Lesbos steken een handje toe, net als sommige welvarende Europese toeristen die voor de zon waren gekomen.

Koekjes, water en knuffels
Angelique Bos deelde koekjes, water en knuffels uit aan tientallen migranten die door de Griekse kustwacht aan wal waren gebracht nadat ze uit hun rubberbootje waren geplukt. De migranten bedankten haar uitgebreid. Maar Bos zegt dat haar dank groter is.

"Dit is de beste vakantie ooit. We helpen nu al twaalf dagen, en we blijven nog vijf dagen. Dan moeten we echt terug naar huis".

Geld inzamelen
Daar houdt het niet op. Thuis in Nederland wil het gezin Bos geld inzamelen. Daarmee willen ze een auto kopen waarmee ze de migranten op het eiland kunnen rondvoeren en huisvesting regelen voor toekomstige vrijwilligers.

"Ik werd telkens triest toen ik de vluchtelingen op televisie zag. Dit is anders. We hebben ze ontmoet".

De Britse Melinda McRostie, die al 45 jaar op Lesbos woont en hulpacties coördineert vanuit haar familierestaurant, beklemtoont dat de toeristen een belangrijke rol spelen in haar vrijwilligerscampagne.

"Het is fantastisch te zien hoeveel mensen willen helpen. Gisteren was onze koelkast stuk. Een toerist heeft meteen een nieuwe gekocht". Niet iedereen staat te springen om de vluchtelingen te helpen. Een buur van McRostie, ook restauranthouder, klaagt dat de aanwezigheid van de migranten slecht is voor de zaken.

"Ik leef mee met hen, maar ik zit ook in met mijn eigen gezin. Ik weet dat er oorlog woedt waar ze vandaan komen, maar wat met ons? We hebben hier een financiële crisis", zegt de man, die enkel zijn voornaam prijsgaf: Michalis.

De vluchtelingen zijn voor sommige toeristen een doorn in het oog. Maar voor anderen is het een bijkomende reden om terug te komen. Of langer te blijven.