Nederlands dodental door coronavirus stijgt met 39 procent, naar 106

Duizend rode rozen bij de Sint-Servatiuskerk in Erp. Door het coronavirus zijn zeven inwoners van het Brabantse dorp overleden.
ANP Duizend rode rozen bij de Sint-Servatiuskerk in Erp. Door het coronavirus zijn zeven inwoners van het Brabantse dorp overleden.
Het aantal doden door het coronavirus in Nederland is in een dag opgelopen van 76 naar 106. Dat is een stijging van 39 procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers over de virusuitbraak vrijdagmiddag bekend.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn tot nog toe 643 patiënten met de longziekte Covid-19 opgenomen. Het is niet bekend hoeveel van hen zijn genezen en het ziekenhuis hebben verlaten.

Intensive care

Op de afdelingen intensive care liggen nu zeker 222 patiënten. Dat is het laatste cijfer van de Nationale Intensive Care Evaluatie, die continu nieuwe informatie krijgt over de situatie in Nederlandse ziekenhuizen. Daaruit blijkt ook dat een minderheid van de overleden patiënten op de intensive care was opgenomen. Daar zijn tot nu toe 19 mensen overleden aan Covid-19.

De meeste overledenen zijn ouderen. Volgens het RIVM was de jongste 63 jaar en de oudste 95 jaar. 

Van de bijna 3.000 mensen bij wie besmetting is vastgesteld, komen er ruim 1.000 uit de zuidelijke provincie Noord-Brabant. In Zuid-Holland zijn 405 mensen positief getest, in het zuidelijke Limburg 366 en in Noord-Holland 353. 

(Lees verder onder de kaart)

Bijna 3.000 besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland. Stand 20 maart, 15.00 uur.
ANP Graphics Bijna 3.000 besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland. Stand 20 maart, 15.00 uur.

Zorgpersoneel

Het werkelijke aantal besmettingen is onbekend, maar ligt zeker hoger, omdat lang niet meer iedereen die mogelijk het virus heeft opgelopen wordt getest. Dat gebeurt alleen nog met mensen die zich ernstig ziek bij ziekenhuizen melden, mensen uit risicogroepen die klachten hebben en zorgpersoneel. Onder die laatste groep is het virus dan ook bij relatief veel mensen vastgesteld: 725.

De toename van het aantal ziekenhuisopnamen in Nederland schommelt van dag tot dag. De toename bedroeg vrijdag 31 procent ten opzichte van een dag eerder.

“Grenzen met België en Duitsland openhouden”

Nederland wil de grenzen met België en Duitsland openhouden, zodat goederen nog kunnen worden aangevoerd en grenswerkers in vitale beroepen naar hun werk kunnen gaan. Dat liet de Nederlandse premier Mark Rutte verstaan tijdens zijn wekelijke persconferentie in Den Haag.

“Het is belangrijk dat we er in slagen zo lang mogelijk, en als dat kan helemaal, die grens open te houden met Duitsland en België, omdat over die grens goederen gaan (...), maar ook omdat er heel veel grenswerkers zijn die vanuit Duitsland in Nederland werken, of Belgen in Nederland, of omgekeerd”, aldus Rutte.

(Lees verder onder de foto)

ANP

Kritisch over Nederlanders die bij ons komen tanken

De premier was echter kritisch over Nederlanders die over de grens trekken om te tanken of voor een uitstap. “We hebben niet voor niets een reisadvies afgegeven. Het is geen ‘business as usual’. Ik hoop dat de paar mensen die dat nog niet door lijken te hebben, het doorkrijgen.”

De strijd tegen het coronavirus is volgens Rutte voor Nederland “de grootste crisis in vredestijd” sinds de Tweede Wereldoorlog, groter dan de oliecrisis van 1973. Verder roept hij de Nederlanders op elkaar aan te spreken om voldoende afstand te houden, en hekelde hij opnieuw het hamstergedrag. Hamsteren is “achterlijk, een soort massahysterie. Er is geen aanleiding voor.”

Nederlandse koning: “Dit is iets waar we samen doorheen moeten”

In een geteleviseerde toespraak heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander vrijdagavond een beroep gedaan op samenhorigheid om door de coronacrisis heen te komen.

De koning had het over de angst die er heerst onder de bevolking en de eenzaamheid. “Als je onzeker bent of bang, is de behoefte aan contact met andere mensen groot”, aldus koning Willem-Alexander. “In de huidige omstandigheden is dat veel moeilijker geworden.” Hij riep de Nederlanders daarom op een wakend oog te houden. “Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt.”

Lees ook: 
Politie doet strenge controles aan de Belgische grens

“Nederlanders moeten hier niet meer komen tanken.” Burgemeesters van Limburgse grensgemeenten trekken aan alarmbel

EPA5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Erwin Van Roy ,je hebt het niet begrepen.

 • Yann Hopchet

  Paul hier willen ze het gewoon vertragen zodat er genoeg capaciteit is voor verzorging. En welke wetenschappelijke basis is er dat je na besmetting immuun bent?

 • Erwin Van Roy

  RAF daarom dat ze in percenten spreken en niet in getallen. En 106 doden op 17 miljoen of 37 doden op 11 miljoen dan toont het aan dat wij beter resultaten hebben dan onze buren.

 • raf peeters

  Zo,n percentage slaat nergens op.In Duitsland hebben ze ook 33 doden maar er leven wel 90 miljoen mensen ,ga niet met percenten gooien als Nederland of Belgie maar een fractie van inwoners heeft tov Duitsland of Frankrijk met zijn 67 miljoen inwoners

 • Paul Philippaerts

  De hollandse tacktiek is er op gericht om zoveel mogelijk mensen het virus te laten oplopen en te kijken wie overleeft. Die hebben dan immuniteit voor de volgende keer. De mensen die zwak, oud of ziek zijn die zullen doodgaan. Bij ons proberen ze zo weinig mogelijk besmettingen te hebben, met het gevolg dat er geen weerstand wordt opgebouwd en volgend jaar hetzelfde drama met kleine een variant van het virus. Alhoewel, de hollanders en ook het vk aardig beginnen terug te krabbelen.