Nederlands bergingsbedrijf kocht mogelijk Iraaks politicus om

Een olieveld in Irak.
REUTERS Een olieveld in Irak.
Mammoet, dochter van Nederlands grootste familiebedrijf SHV, heeft een invloedrijke Iraakse politicus betaald om de minister van Olie gunstig te stemmen in een zakelijke kwestie. Dat blijkt uit onderzoek van de krant NRC.

Het zwaartransportbedrijf betaalde de parlementariër een vaste, maandelijkse vergoeding én stelde hem een beloning in het vooruitzicht. Het Openbaar Ministerie deed al onderzoek naar enkele van in totaal zeven dochterbedrijven van SHV, eigendom van de vermogende familie Fentener van Vlissingen. 

SHV spreekt in een vertrouwelijke memo zelf over een "redelijke verdenking" van "een strafbaar feit" in Irak, namelijk: "omkoping van een buitenlandse official". 

De Iraakse Olieminister Thamer al-Ghadhban.
REUTERS De Iraakse Olieminister Thamer al-Ghadhban.
Het Rumaila olieveld in Basra, Irak.
REUTERS Het Rumaila olieveld in Basra, Irak.
Het al-Zubair olieveld nabij Basra in Irak.
REUTERS Het al-Zubair olieveld nabij Basra in Irak.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Vervecken

  klassiek. Dit is courant in dit soort landen en zelfs een normale werkpraktijk. Ikzelf heb ooit ook nog ervaring gehad met dit soort steekpenningen.

 • Sobek Wessels

  Ach ze moeten niet zeuren , Hier worden Politici als sinds mensenheugenis omgekocht door de Rijken en hun bedrijven , de Vele Lobby groepen betalen miljarden aan Politici overal in de wereld om wetten en zaken in hun voordeel te bekomen ! Democratie is dus een illusie wij leven in een Plutocratie !

 • willem merken

  In die landen is dat ingebakken in hun cultuur, als je geen baksjisch geeft krijg je daar niks gedaan. Hoe hoger het postje hoe groter de verwachting.

 • Franky Puystjens

  Corruptie/omkoping is toch helemaal niet erg, als we sommigen moeten geloven...!?? Dat is soms zelfs noodzakelijk als je je werk goed wil doen, volgens onze eigenste Parlementsvoorzitter en N-VA-boegbeeld Siegfried Bracke...! En om diens baas te parafraseren: "Is dàt nu het schandaal van de eeuw, ja...!?" ;)

 • Ronny Claes

  Bedrijf moet naar de grond worden gehaald