Nederlands begrotingsoverschot stijgt tot 14 miljard euro

Minister van Financiën Wopke Hoekstra.
ANP Minister van Financiën Wopke Hoekstra.
De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een overschot behaald van 14 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Het was het vierde jaar op rij dat er meer geld binnenkwam dan er werd uitgegeven. Alles samen hield de overheid in die jaren 34 miljard euro over.

De overschotten van de laatste jaren komen nu goed van pas. De staatsschuld is daardoor gedaald tot minder dan 49 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat biedt veel ruimte om extra geld te lenen om de coronacrisis te bezweren.


Minister van Financiën Wopke Hoekstra liet vorige week weten dat alleen al komend kwartaal tussen de 45 en 65 miljard euro extra wordt geleend. Dat geld is nodig om de maatregelen te betalen die tot dusver zijn aangekondigd om te voorkomen dat bedrijven omvallen en mensen massaal hun baan verliezen.

Dat het overschot in 2019 opnieuw is gestegen, komt doordat de belastingopbrengsten op alle fronten omhooggingen. Ook de belasting- en premiedruk voor burgers en bedrijven nam toe en kwam met 38,8 procent van het bbp uit op het hoogste niveau sinds het CBS die in 1995 op de huidige manier begon te meten.
De overheidsuitgaven namen eveneens toe, maar minder hard dan de inkomsten. Van de 14 miljard euro die overbleef, is 11 miljard euro gebruikt om de staatsschuld te verlagen. Daarnaast zette de overheid geld opzij op deposito's en werd onder meer geïnvesteerd in een aandelenbelang in luchtvaartmaatschappij Air France-KLM.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • piet devlieger

    Niet moeilijk dat ze het veel beter doen dan België. Ze hebben maar een fractie van het aantal van onze politici. Daarbij zijn Nederlanders van nature al zuiniger terwijl onze onbekwamen met geld gooien alsof het nooit op kan - terwijl het al lang op is.

  • Peter Berg

    Even de nuance dat NL miljarden ontvangt uit de olie-industrie van Shell.