Nederlanders wilden drugs smokkelen in James Bondstijl

De Nederlanders wilden de cocaïne wegsluizen met behulp van een Seabob-onderwaterscooter, zegt de aanklager.
Seabob.com De Nederlanders wilden de cocaïne wegsluizen met behulp van een Seabob-onderwaterscooter, zegt de aanklager.
Een Nederlandse drugsbende die in Groot-Brittannië terechtstaat voor het smokkelen van ruim 100 kilo cocaïne in een scheepswand, wilde de lading wegsluizen met een 'James Bond-achtige' onderwaterscooter. Dat verklaarde het openbaar ministerie bij de start van het proces.

"Het type vaartuig dat u gezien kunt hebben in James Bondfilms, gebruikt door de hoofdpersoon of zijn tegenstanders om zich onder water op hoge snelheid te verplaatsen." Zo omschreef de openbaar aanklager voor de twaalfkoppige volksjury in Leeds de onderwaterscooter van het type Seabob die in mei in beslag werd genomen bij de drie Nederlandse "drugsduikers". Ze werden gearresteerd in een hotel in Schotland in afwachting van de komst van het schip met "hun" lading cocaïne.

Wegsluizen
Volgens de aanklager wilden de drie verdachten de drugs, die verstopt zat in de scheepswand bij de schroef van het schip, onder water wegsluizen met behulp van het James Bond-achtige vaartuig. 'Ze hebben alledrie duikervaring en hadden behalve de Seabob ook duikapparatuur en droogpakken bij zich.'   

De drie 'drugsduikers' zijn de zoon (22), kleinzoon (23) en een vriend van Henri van Doesburg (68) uit Aalsmeer. Deze 'drugsbaron' geldt als hoofdverdachte. De Nederlanders staan terecht voor het illegaal invoeren van drugs in het Verenigd Koninkijk.

De vierkoppige bende werd volgens het Openbaar Ministerie opgerold nadat de Britse douane ruim 50 pakketen "extreem zuivere" cocaïne vond in de ruimte bij de schroef van een Colombiaans schip. De "enorme hoeveelheid" vertegenwoordigde volgens hem een straatwaarde van ruim 20 miljoen euro.

Een deel van de cocaïnepakketten die verstopt zaten bij de schroef van het Colombiaanse schip.
Politiefoto Een deel van de cocaïnepakketten die verstopt zaten bij de schroef van het Colombiaanse schip.