Nederlanders sluiten 's nachts bankautomaten uit vrees voor plofkrakers

Ravage bij een pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak in het Nederlandse Chaam, in februari van dit jaar.
anp Ravage bij een pinautomaat van de Rabobank na een plofkraak in het Nederlandse Chaam, in februari van dit jaar.
Op tientallen plaatsen in Nederland kan 's nachts niet meer worden gepind. Uit angst voor plofkrakers sluit Rabobank geldautomaten af met onder meer stalen platen en rolluiken. Nog eens tientallen andere geldautomaten zijn uit voorzorg permanent gesloten, meldt het AD. In België is er geen sprake van bankautomaten die 's nachts op slot gaan.

Het gaat om plekken waar een explosie flinke gevolgen kan hebben voor omwonenden, zegt woordvoerder Margo van Wijgerden van Rabobank. "Door automaten 's nachts of permanent te sluiten, willen we criminelen ontmoedigen en de veiligheid voor de omgeving vergroten. We doen dit bij geldautomaten die 's nachts niet of nauwelijks werden gebruikt."

In België zijn er geen signalen dat banken 's nachts geldautomaten sluiten, klinkt het bij Febelfin, de federatie van de financiële sector. Plofkraken, waarbij overvallers geldautomaten opblazen, gebeuren in België amper. "De laatste dateert van 2014", aldus Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. In ons land zijn geldautomaten uitgerust met een speciaal systeem dat ervoor zorgt dat geld onbruikbaar wordt bij een poging tot plofkraak.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jonas niks

    Natuurlijk kan men dit systeem omzeilen zodat het geld niet onbruikbaar wordt, iedereen is toch bekend met het darkweb? Bij ons in België zitten veel bankautomaten ook gewoon binnen in het kantoor en kan je enkel binnen door je bankkaart tegen een kaartlezer te plaatsen. Dat valt natuurlijk te omzeilen met gestolen bankkaarten maar dan zou men die person wel aansprakelijk kunnen stellen wegens het niet melden van diefstal van zijn bankkaart (of het moet de dader zelf zijn)

  • pridolli in sumava

    Te lichte straffen voor wie betrapt worden ... teveel idiote tv films, teveel verveling... teveel geld nodig en het liever op die manier verwerven dan met werken ? Automaten sluiten treft deze krakers niet. Die komen dan over de grens... leve Europa en de euros