Nederlander zwaargewond na geëxperimenteer met vuurwerk

ANP
In de Nederlandsde stad Zwolle is afgelopen nacht een 56-jarige man zwaargewond toen hij thuis vuurwerk aan het maken was. Er ontstonden een explosie en brand. Hij is met ernstige verwondingen aan gezicht en handen naar het ziekenhuis gebracht.

Naastgelegen woningen aan de Kolbleikolk werden voor de zekerheid ontruimd. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd ingeschakeld.

Behalve de Zwollenaar, heeft het vuurwerk voor zover bekend tot nu toe elf slachtoffers gemaakt. Deze zijn gemeld bij het landelijk meldpunt van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Annekatrien van der Kar van de NVPC zei dinsdag dat dit aantal slachtoffers vergelijkbaar is met dat in andere jaren. Opnieuw raken mensen vooral aan hun handen gewond.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft tot op heden drie keer melding gekregen van oogletsel. Dat is een voorlopig cijfer. Pas op nieuwjaarsdag wordt er meer duidelijk.

Auto's de lucht in

Dinsdag werd op meerdere plekken flinke schade aangericht met vuurwerk. In Lichtenvoorde (Gelderland) en Papendrecht (Zuid-Holland) vlogen auto's de lucht in. Daarbij werd zwaar illegaal vuurwerk gebruikt. In Schinveld (Nederlands-Limburg) liep een woning schade op aan voordeur, gevel, hal en woonkamer door een vuurwerkexplosie.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast had dinsdagmiddag ruim 28.000 meldingen binnengekregen over harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. In Nederland mag vuurwerk alleen tussen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur worden afgestoken.