Nederlander wil met illegale gsm-blokker vriendin pesten, maar veroorzaakt telefoonstoring in buurt

Foto ter illustratie.
ANP Foto ter illustratie.
Een 30-jarige man uit Haren, in het noordoosten van Nederland, heeft met een zogeheten gsm-jammer het mobiele telefoonverkeer in de buurt verstoord. Tegen het gebruik van de illegale apparaten wordt hard opgetreden: door de storingen bestaat het risico dat in levensbedreigende situaties niet naar noodnummers kan gebeld worden.

Dat schrijft Dagblad van het Noorden, met nieuw uit Drenthe en Groningen. “Ik heb het apparaat aangezet, omdat ik ruzie had met mijn vriendin”, zei de verdachte tegen de politierechter in Assen. Hij woont samen met de vrouw en was kwaad op haar.

Door de gsm-jammer wilde de man haar dwarszitten. Dat was half februari van dit jaar. De Nederlander ging er naar eigen zeggen vanuit dat alleen in hun appartement het mobiele netwerk werd geblokkeerd, zodat zijn vriendin niet kon bellen of internetten.

Vlak bij politiebureau

Maar er kwamen klachten over storingen op een straal van 300 tot 400 meter van het appartement. Het koppel woont vlak bij het politiebureau in Haren. “Ik ben er behoorlijk van geschrokken toen plotseling allemaal agenten rond het huis stonden. Ik had nooit gedacht dat het buiten ons huis tot storing kon leiden. Juist bij ons thuis deed alles het nog gewoon. Mijn vriendin heeft er niet eens last van gehad.”

Bedoeling om gsm-netwerk te verstoren

De man verklaarde dat hij de gsm-blokker jaren geleden via internet had gekocht. “Ik wist dat het illegaal was en heb het ook niet eerder gebruikt. Ik ben echt heel stom geweest.” Volgens de officier van justitie valt het gebruik van de gsm-blokker onder de telecommunicatiewet. “Dat is te vergelijken met etherpiraten (radio- of tv-zenders die zonder zendvergunning of toestemming uitzenden, nvdr.). Opvallend is dat de eisen voor gsm-jammers zwaarder zijn. Bij iemand die het apparaat gebruikt, is het namelijk de bedoeling om het gsm-netwerk te verstoren.”

Werkstraf 60 uur

De Nederlandse officier van justitie eiste een werkstraf van 120 uur. De man zei dat hij nooit de opzet had om buiten zijn huis iemand tot last te zijn. “Het spijt mij”, klonk het nog. De politierechter hield er rekening mee dat er geen opzet in het spel was. De Nederlander werd uiteindelijk veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur.




1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Angelo Cabooter

    En waar blijft de boete voor in het bezit te zijn en het gebruiken van een illegaal apparaat????