Nederlander wellicht 'per ongeluk' vermoord

Rob Zweekhorst (inzet) werd begin dit jaar neergeschoten
ANP Rob Zweekhorst (inzet) werd begin dit jaar neergeschoten
De Nederlander Rob Zweekhorst (44) werd op de avond van 1 januari vlak bij zijn woning in Berkel en Rodenrijs vermoord. Ruim twee maanden lang tastte de Nederlandse politie in het duister over het motief. Speurders houden er nu nadrukkelijk rekening mee dat sprake is van een persoonsverwisseling en hij per ongeluk is doodgeschoten. De persoonsverwisseling veroorzaakt grote onrust in de wijk.

"Wie zegt dat straks niet een nieuwe poging wordt ondernomen en weer iemand om het leven wordt gebracht? Daar zitten we echt niet op te wachten", verwoordt een wijkbewoner (63) de angst van de buurt.

"Weer een drama met politielint, zwaailichten en iemand die door een misdrijf op straat sterft. Dat krijg je nooit meer van je netvlies af. Het wordt lente, maar niemand heeft het over het mooie weer. Het gaat hier nu weer over niets anders dan de tragische dood van Rob Zweekhorst."

'Dubbelganger'
Verschillende buurtbewoners zeggen te weten dat de 'dubbelganger' van Zweekhorst, voor wie de kogels eigenlijk bestemd zouden zijn geweest, enkele straten bij zijn huis vandaan woont. De politie wenst geen commentaar te geven. "Om zijn vrouw en kinderen te beschermen" aldus een woordvoerder.

"Ik heb nu het gevoel dat iedere andere man uit onze wijk het slachtoffer geweest had kunnen zijn", reageert een bewoonster (39), die net haar kinderen van school heeft gehaald. "Sinds de moord gaan hier verhalen rond over drugs, de onderwereld en zwart geld. Ik word daar niet vrolijk van."

Rob Zweekhorst was, zo blijkt uit de reacties in zijn omgeving, een man met onbevlekt blazoen, hoewel ook de pijnlijkste roddels door de wijk gaan. In de familie- en vriendenkring is van het begin af aan rekening gehouden met een persoonsverwisseling.

Absurd
"Ik wist al dat zijn dood zinloos was, maar dit maakt het nog absurder", zegt goede vriend en voormalig collega Felix Timmermans (57). "Zinloos is de moord per definitie. Maar als je nu hoort dat het hoogstwaarschijnlijk toch een vergissing is geweest, maakt dat de zaak nog erger. Vreselijk."

Volgens Timmermans was er geen enkel aanknopingspunt voor wie dan ook dat er iets mis was met Rob. "Hij was een op en top familieman, zo eentje als in reclamefilmpjes. Hij wilde altijd op tijd weg van zijn werk om op tijd voor het eten bij zijn gezin te zijn. Zijn kinderen waren alles voor hem, hij was nog steeds dolverliefd op zijn vrouw. Het is nog erger dan erg dat een gezin zoiets overkomt."