Nederlander 'verkoopt' huis met partijtje manillen

THINKSTOCK
Wie op zoek is naar een huis in de Nederlandse gemeente Ede in de oostelijke provinicie Gelderland, hoeft daarvoor slechts een kaartspel te winnen op internet. Marko Horlings hoopt op die manier zijn al vijf jaar te koop staande appartement kwijt te raken.

Ruim duizend online kaartspelers heeft hij daarvoor nodig. Allemaal leggen ze 100 euro in en dan binden ze een week lang de strijd met elkaar aan in online spellen als hartenjagen en klaverjassen (manillen). De winnaar krijgt het huis van Horlings. Die kan vervolgens met de inleg van alle spelers in een keer zijn hypotheek aflossen en het huis overdragen aan de winnaar. De andere spelers uit de top tien krijgen hun geld terug.

Dat is het idee achter Winditag, het bedrijf dat de Edenaar met twee compagnons opzette. De website Winditag.nl is in de lucht en mensen kunnen zich inschrijven om mee te spelen om het huis van Horlings. Later staan er meer, andere huizen op het spel.

Kansspelwet

Met zijn plan scheert Horlings rakelings langs bepalingen in de Nederlandse kansspelwet. Hoewel de Kansspelautoriteit eerder een streep zette door het plan van een man uit de gemeente Winterswijk die zijn woning wilde verloten, mag dit wel, stelt Horlings. "Omdat het gaat om spellen waarbij kunde en kennis nodig is. We moeten wel alles loggen wat we doen, om zeker te zijn dat alles eerlijk verloopt."

De Kansspelautoriteit kijkt kritisch mee. Een woordvoerder: "In algemene zin waarschuwen we tegen dergelijke spellen. En de koper moet weten dat hij bij winst ook ozb-belastingen en dergelijke moet betalen."