Nederlander verijdelde aanslag op vlucht naar Detroit

Het was een 32-jarige Nederlander die waarschijnlijk de aanslag verijdeld heeft op vlucht NW 273 van Schiphol naar Detroit. Jasper Schuringa wierp zich op de Nigeriaanse terrorist en hield die in een houdgreep tot na de landing. Daarbij werd hij zelf licht gewond: bij zijn heldenactie verbrandde Schuringa zijn handen, scheurde kleding en raakte zijn schoenen kwijt vertelde hij aan De Telegraaf. De Nigeriaan is aangeklaagd.

Vlak voor de landing in Detroit probeerde een 23-jarige Nigeriaan geprobeerd Northwest Airlines-vlucht 273 op te blazen. Het toestel, een Airbus van moedermaatschappij Delta Airlines, met 278 passagiers aan boord, was opgestegen in Schiphol. De dader was in Nigeria met een KLM-vlucht vertokken en zou bij het overstappen niet meer gecontroleerd zijn.

Schuringa, een Nederlander die opgroeide in Gabon en Curaçao en na studies aan de filmacademie in Miami een productiebedrijf in Amsterdam oprichtte (Go with the flow productions) was op weg naar zijn zus in Costa Rica waar hij zou gaan surfen tijdens de vakantie.

"Toen heeft hij die
man in elkaar geslagen"

Bob en Ingrid Schuringa, zijn ouders: "Hij vertelde dat hij dwars over alle stoelen was gevlogen, toen hij zag wat die vent aan het doen was. Toen heeft hij die man in elkaar geslagen, de man naar de voorkant van het toestel gesleurd en daarna de vlammen gedoofd. We zijn zó trots op hem, maar we zijn ook heel erg geschokt, want het had in één seconde ook totaal anders kunnen aflopen. Dan had ik een heel ander telefoontje gehad."

Schuringa's compagnon Lydia Faber: "Hij vertelde dat die man ineens opstond en iets aanstak dat aan zijn lichaam vast zat. Toen dook Jasper direct boven op hem."

Extra maatregelen
De Amerikaanse autoriteiten hebben luchtvaartmaatschappijen wereldwijd gevraagd extra maatregelen te treffen voor vluchten naar de Verenigde Staten. De extra maatregelen houden onder andere in dat alle passagiers op vluchten naar de Verenigde Staten zullen worden gefouilleerd. Verder zal de handbagage van alle passagiers worden gecontroleerd.

Poeder en vloeistof
Abdul Farouk Abdulmutallab, die naar eigen zeggen in opdracht van al-Qaida handelde, wilde 'iets' in een vliegtuig boven Amerikaans grondgebied laten ontploffen. De man, die door een medepassagier werd overmeesterd, zou volgens bronnen bij inlichtingendiensten hebben gebruikgemaakt van een mengsel van poeder en een vloeistof.

Jemen
Volgens nieuwszender CNN zou de man hebben beweerd dat het explosief afkomstig is uit Jemen. Hij zou instructies hebben gekregen over het tijdstip van de ontsteking. Onderzoekers bevestigden dat de leiders van al-Qaida in Jemen aan de basis liggen van de aanslag. Zij zouden de elementen voor de kleine, 80 gram wegende pentrietbom, in de onderkleren van de verdachte hebben genaaid. De aanslag zou mislukt zijn omdat de ontsteker te klein was of omdat er een slecht contact was met de explosieven.

De man was zijn reis begonnen in Nigeria, maar stapte op Schiphol over op een toestel van Northwests moedermaatschappij Delta. Naast de dader, die met tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis moest gevoerd worden, vielen er nog twee lichtgewonden. Het Witte Huis spreekt van een 'terroristische daad'.

Buskruit
Volgens de verdachte hing er een poederachtige substantie aan zijn been. In combinatie met enkele chemische producten die hij zou injecteren, moest dat uiteindelijk een explosie veroorzaken.

Volgens een hooggeplaatste Amerikaanse woordvoerder gaat het om een "poging tot terrorisme".

"Relatief geavanceerde bom"
Een woordvoerder van Delta Airlines, de eigenaar van Northwest, had eerder gemeld dat een passagier "voetzoekers" had afgestoken aan boord van het toestel. Maar volgens Peter King, een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en van de Commissie voor Binnenlandse Veiligheid, gaat het om een "relatief geavanceerde bom".

Ingenieursstudent
Abdulmutallab is een ingenieursstudent aan de universiteit van Londen. Volgens zijn visum reisde hij naar de VS om een religieuze ceremonie bij te wonen. Zijn explosiemateriaal zou hij in Jemen opgepikt hebben, net als zijn instructies over wanneer hij moest toeslaan. De man was in de Nigeriaanse stad Lagos op KLM-vlucht 588 naar Schiphol gestapt. In Amsterdam stapte hij over op een andere vlucht, zonder opnieuw gecontroleerd te worden

"Alle passagiers zijn uitgestapt en worden ondervraagd", klinkt het in een mededeling van de veiligheidsdienst op de luchthaven. Het vliegtuig werd naar een veilige plek gebracht, waar zowel het toestel als de bagage een extra controle zal ondergaan.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opdracht gegeven "alle nodige maatregelen" te nemen om de luchtvaartveiligheid te versterken na het incident in Detroit. 

"De president is deze morgen (vrijdag) Hawaïaanse tijd op de hoogte gesteld van het incident", aldus een woordvoerder van het Witte Huis, Bill Burton. De president is met vakantie in Hawaï.

"De president heeft vervolgens een beveiligde telefoonconferentie gehouden met John Brennan, zijn adviseur binnenlandse veiligheid en terrorismebestrijding, en Denis McDonough, de secretaris-generaal van de NSS", de nationale veiligheidsdienst, aldus Burton.

Obama gaf opdracht "alle nodige maatregelen te treffen om de beveiliging van de vliegreizen te versterken. De president volgt de situatie op de voet", aldus nog de woordvoerder.

"Geen vuurwerk, heel serieus"

Jasper Schuringa komt pas 8 januari terug naar Nederland. Vrienden zijn nu al bezig een daverend feest voor hem te organiseren volgens De Telegraaf. Schuringa bevestigde dat de terrorist ingepakt zat in explosieven. "Het was absoluut geen vuurwerk, maar héél serieus", aldus de Hollander. De terrorist liep zware brandwonden op aan zijn benen. (svm/mvl/adb)

AP
Reuters
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP