Nederlander ontwikkelt “wondermiddel tegen eikenprocessierups”

Hans Bok in zijn laboratorium waar de oud-dominee een wondermiddel denkt te hebben gevonden tegen eikenprocessierupsen.
Eigen foto Hans Bok in zijn laboratorium waar de oud-dominee een wondermiddel denkt te hebben gevonden tegen eikenprocessierupsen.
Ondernemer Hans Bok uit het Nederlandse Vaassen claimt dé oplossing te hebben gevonden tegen de eikenprocessierups. De Nederlandse gemeente Heerde heeft hem toestemming gegeven om daar testen uit te voeren met een goedje waarmee Bok nesten vol eikenprocessierupsen op natuurlijke wijze zegt uit te roeien.

Bok wil niet onbescheiden overkomen, maar noemt zijn middel “een voortreffelijke, magistrale oplossing”. “Het lijkt er toch echt op dat wij dé manier hebben gevonden om de rupsenplaag te bestrijden.” Met ‘wij’  doelt hij op het bedrijf Allicin Animal Care International waarvan hij directeur is. 

Ondernemer

Bok: “Wij ontwikkelen geheime formules en methodes waarmee bacteriestammen op natuurlijke wijze worden gedood. Zelfs antibiotica-resistente stammen. Maar op een gegeven moment dacht ik: wat als we dat toepassen op eikenprocessierupsen?”

Zo gedacht, zo gedaan. “Wij hebben vervolgens een honderd procent natuurlijke stof kunnen ontwikkelen die de rups doodt en waaraan een zogenaamd barrièremiddel is toegevoegd. Daardoor komt er een glad o
mhulsel om de nesten waarbinnen ook eitjes, verdwaalde larfjes en motten afsterven. Tevens blijven de irritante brandharen daarin achter.”

Het mooiste volgens Bok: “Je kan het allemaal laten hangen, want alle stoffen zijn non-toxisch en alles kan worden opgegeten door vogels. Een natuurlijke, goedkope oplossing, dus.”

 Nesten

Het klinkt na een tijd vol overlast en peperdure, pijnlijke of ongeoorloofde pogingen om de beesten effectief te bestrijden, te mooi om waar te zijn. “Dat is het niet”, bezweert de ondernemer die op 2 juli van de gemeente Heerde zes eiken mocht bewerken met zijn vermeende wondermiddel. Donderdag 11 juli gaf hij ter plaatse tekst en uitleg aan vertegenwoordigers van de gemeente Heerde en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). De nesten bleken inderdaad afgestorven.

Een behandeld nest dat na één dag al dode rupsen en afgestorven eitjes liet zien toen het werd opengescheurd.
Eigen foto Een behandeld nest dat na één dag al dode rupsen en afgestorven eitjes liet zien toen het werd opengescheurd.

Leed geleden

Woordvoerder Marten Venema van de gemeente Heerde bevestigt dat Bok toestemming heeft om in Heerde zijn product te testen. “Wel wilden wij zeker weten dat het om biologische bestrijding ging en dat konden ze aantonen met een certificaat. Het is een product gebaseerd op knoflook.’’

Venema meldt verder dat naast de gebruikte testlocaties, mogelijk op meer plekken proeven plaats gaan vinden. “Wel in overleg, zodat we geen andere vorm van bestrijding toepassen op hun testlocaties. De proef is verder aan hen. Wij zijn op het moment nog niet genoeg op de hoogte van de resultaten om conclusies te trekken, maar hopen natuurlijk dat dit goed uitpakt. Bestrijding van de eikenprocessierups zal de komende jaren hard nodig zijn. Hoe meer biologische middelen we daarvoor hebben, hoe beter.’’

Op dit moment nemen de klachten over de beestjes overigens af door regen. Het ergste leed van de eikenprocessierups in 2019, lijkt geleden. “Maar”, waarschuwt Bok, “ze zullen de komende jaren in nóg grotere getale terugkeren als het warm en vochtig blijft.”

Één van de eiken in Heerde waarop het procedé van Hans Bok is toegepast.
Rens Hulman Één van de eiken in Heerde waarop het procedé van Hans Bok is toegepast.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ron de Roo

  Dat gebruik ik al jaren tegen ongedierte in mijn bonsai. Niks nieuws

 • Lucy Schulz

  Goed bezig!! Ben er maand ziek van geweest en nu nog een beetje zelfs dus gooi het op de markt

 • henri vanderhoven-peters

  middelen tegen bloedluis : Boerenwormkruid (geel knoopkeskruid) in tros in kippenhok hangen of tabakstelen (afdeling duivensport - nestmateriaal) in legnesten. Kippen moeten ook dagelijks een zandbad kunnen nemen.Eens per jaar kippen buiten hok dicht en spuiten met pure javel,laten luchten.

 • danny suenaert

  Michael van hacker koop je gewoon en pakje toepask laat en beetje uit droger en dan fijn maken en dan in kippenhok uit verdelen

 • Peter de Vry

  Blijf van de natuur af! Ze gaan weerstand maken tegen dit product en steviger worden. De winter doet zijn job wel. Trouwens onze planeet behoort niet enkel aan de mens.