Nederlander omgekomen bij ontsnappingspoging na gijzeling van 7 jaar

De Nederlander Ewold Horn, die sinds februari 2012 in handen is van Abu Sayyaf.
anp De Nederlander Ewold Horn, die sinds februari 2012 in handen is van Abu Sayyaf.
Een Nederlandse vogelaar die al 7 jaar werd gegijzeld door terreurbeweging Abu Sayyaf op de Filipijnen is omgekomen tijdens een ontsnappingspoging. Dat zegt het Filipijnse leger. De man werd in 2012 ontvoerd in het zuiden van het land. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ewold Horn was een fervent vogelliefhebber die in 2012 werd ontvoerd tijdens een trip op het meest zuidelijke eiland van de Filipijnen, Tawi-Tawi. Horn en zijn Zwitserse reisgenoot waren op zoek naar een speciale vogel toen ze in handen vielen van terreurbeweging Abu Sayyaf. 

Horn zou zijn doodgeschoten toen hij probeerde te ontsnappen tijdens een vuurgevecht tussen het Filipijnse leger en strijders van Abu Sayyaf. Kolonel Gerry Besana bevestigt tegenover Filipijnse media dat Horn dood is. Ook meldt het leger op z’n eigen site het overlijden van Horn. Zijn lichaam is gevonden, samen met dat van zes anderen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan de dood van Horn nog niet bevestigen.

Reisgenoot ontsnapt

De Zwitser Lorenzo Vinciguerre kon in 2014 al ontsnappen toen het leger het kamp waar ze werden vastgehouden aanviel. De Filipijnse gids die hen vergezelde ontsnapte eerder al, door uit de speedboot van de ontvoerders te springen. Maar Horn was te zwak om ook weg te komen. 

De groep Abu Sayyaf wil een onafhankelijke islamitische staat oprichten in het zuiden van de Filipijnen. Ze zijn verantwoordelijk voor talloze bomaanslagen, onder andere tegen christelijke kerken. De afgelopen jaren hebben ze ook verschillende Westerlingen gegijzeld en onthoofd. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefan Vantstraat

  Moest daar een Amerikaan vast zitten hadden de Seals al lang een bezoekje gebracht.

 • Rob Delbeek

  Omdat als je hen aanvalt, de gegijzeld er wss niet levend zal uitgeraken.

 • gerard wauters

  Gewoon een schande dat ze onschuldige mensen doden om hun eigen religie op te dringen. Ik wordt kotsmisselijk van die moslim terroristen. Dat zijn de grootste lafaards die bestaan.

 • Lode Loyens

  Echt jammer. RIP. Sterkte aan de familie.

 • Soens Marc

  Gijzelaars bevrijden is niet so simpel als het lijkt.... ten eerste zitten de leden van AbU Sayaf in de jungle van Jolo en worden ze geholpen door de lokale bevolking. Basilan en Jolo zijn bijna versterkte burchten waar zelfs het Philippijns leger niet binnen geraakt. Zolang je hun bron van inkomsten niet drooglegd en het eiland niet in een waterdichte blokade steeds blijven de problemen zich voor.