Nederlander maakt met dit slimme trucje treintickets goedkoper voor iedereen

THINKSTOCK
29,80 euro voor een retourtje van Zwolle naar Utrecht. Dat wilde de snuggere Alexandru Bondor niet wekelijks betalen om zijn vriendin te bezoeken. Hij creëerde daarom een site waarmee hij die prijs naar beneden kon halen tot wel 7 euro. Niets illegaals, de man kreeg de korting voor elkaar door de kleine lettertjes te lezen van de groepsreisregeling van de NS.

De Nederlander Alexandru Bondor was het beu zich blauw te betalen aan zijn treinreisjes naar Utrecht. Hij ontdekte dat de groepsreisregeling van de Nederlandse Spoorwegen soelaas kon bieden. De regeling zorgt ervoor dat grote groepen, zoals vrienden, sportteams of scholen, voordeliger kunnen reizen. De NS vermeldt daar echter niet bij dat de personen van hetzelfde station moeten komen of zelfs dezelfde trein moeten nemen.

Van die kleine vergetelheid maakte programmeur Alexandru handig gebruik. En zo geschiedde de website grouptickets.nl. Het opzet is simpel: je logt je in via je Facebookaccount, zoekt je eindbestemming en je vervoegt een groep die reeds dezelfde bestemming heeft ingegeven. Van zodra er 10 mensen in de groep zitten koopt iemand de tickets en verstuurt die naar de anderen in de groep. Na enkele maanden online, haalde de site al meer dan 17.000 geregistreerde gebruikers.

Mag dat eigenlijk wel?
De NS laat weten dat het bedrijf op de hoogte is van grouptickets.nl. "Het is volgens de voorwaarden van de actie wel de bedoeling dat het voor reeds bestaande groepen is, zoals collega's of voetbalteams. Die willen we bedienen met acties, vooral in de daluren." Volgens de NS is het dus niet de bedoeling dat groepen speciaal voor de retourtickets gemaakt worden. Dat zal het spoorwegbedrijf ook duidelijk maken aan de maker van de site.

"We zien wel dat het initiatief goed werkt. We gaan daarom met de maker in gesprek om na te gaan of we elkaar kunnen versterken", aldus de woordvoerder.