Nederlander krijgt 15 jaar cel voor gruwelijke 'kofferbakmoord' uit 2005

Verdachte Leon van M. op een rechtbankschets.
ANP Verdachte Leon van M. op een rechtbankschets.
De Nederlander Leon van M. (42) draait vijftien jaar de cel in voor de moord op Caroline van Toledo (35). De vrouw kwam in 2005 op gruwelijke wijze om het leven. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat Van M. degene was die de auto waarin Van Toledo lag met benzine in brand heeft gestoken. Van M. heeft altijd ontkend. Hij gaat in hoger beroep.

Het slachtoffer was na een overval in haar woning in Oostvoorne (Zuid-Holland) gekneveld in de kofferbak van haar eigen auto gestopt, waarmee de verdachte naar het recreatiegebied Kruininger Gors is gereden. Uit onderzoek blijkt dat de alleenstaande vrouw in haar auto levend is verbrand. Ook getuigen hebben verklaard dat zij later van de verdachte zelf hebben gehoord dat hij haar in de kofferbak heeft horen gillen.

Van M. heeft altijd stellig ontkend dat hij iets met de dood van het slachtoffer te maken heeft. Zijn advocaten bepleitten vrijspraak. De verdachte is al ruim een jaar uit voorarrest met een enkelband maar moest verschijnen bij zijn proces en de uitspraak.
Hij arriveerde vandaag veel later dan gepland in de rechtbank. Van M. zou zich hebben verslapen. Hij stapte de hal van de rechtbank met een grote grijns binnen.  Dat veranderde na de uitspraak: de man is meteen vastgezet.  De man gaat in hoger beroep, zei zijn advocaat na afloop.  Bij de familieleden van Van Toledo vloeiden tranen na de uitspraak.

Cold case

Hoewel destijds een grootschalig onderzoek werd uitgevoerd, werd de geruchtmakende kofferbakmoord een cold case. Leon van M. was als verdachte in beeld gekomen, maar justitie had onvoldoende hard bewijs tegen hem en hij werd in vrijheid gesteld. Totdat dankzij nieuwe onderzoekstechnieken alsnog DNA-bewijs boven water kwam en een getuige zich na dertien jaar ineens bij de politie meldde. Het DNA-bewijs komt van een stuk textiel waarmee de handen van het slachtoffer vastgebonden waren. Het bleek een deel van een stropdas: aan de binnenkant van de knoop werd DNA van Van M. aangetroffen. 

Volgens de rechtbank is er sprake van het planmatig willen wissen van sporen. ‘Moord dus. Daar heeft u zich schuldig aan gemaakt meneer Van M.’, zei de rechter. 

De getuigenverklaringen en de DNA-sporen werden besproken in de rechtbank. De getuigenverklaringen, die volgens de advocaat van Van M. volledig onbetrouwbaar zijn, worden doorgenomen. De verklaring van een getuige dat Van M. destijds zou hebben gezegd: ‘Natuurlijk heb ik het gedaan. Maar laat ze het maar bewijzen’, wordt echter door de rechtbank als bewijs gezien. Ook de verklaringen van een vrouwelijke getuige, tegen wie de verdachte heeft gezegd dat ‘ze een moordenaar in huis heeft’, worden betrouwbaar geacht. Enkele andere verklaringen worden wel als onbetrouwbaar gezien, omdat ze te wisselend waren. Het Openbaar Ministerie eiste afgelopen september een gevangenisstraf van twintig jaar. 

Speurders bij het uitgebrande wrak in het Nederlandse Oostvoorne (Zuid-Holland), foto uit 2005.
ANP Speurders bij het uitgebrande wrak in het Nederlandse Oostvoorne (Zuid-Holland), foto uit 2005.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Freddy Van de Velde

    Veel te weinig !