Nederlander geen fan van biologisch voedsel

De meerderheid van de Nederlanders wil niet aan het biologisch voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Research International in opdracht van de Nederlandse gratis krant Dag. Van de zeshonderd ondervraagden zegt de helft dat ze ook gewoon voedsel blijven kopen zelfs als het biologisch voedsel even duur zou zijn. Voor veel mensen is onduidelijk wat de meerwaarde is.

In de praktijk is biologisch voedsel volgens de onderzoekers vaak vijftig tot honderd procent duurder dan niet-biologisch voedsel. Als een biologisch product tien procent duurder is, zou zestig procent van de consumenten al afhaken. Een voorbeeld is biologisch brood. Voor een halfje wordt negentig cent betaald, terwijl een normaal halfje zestig cent kost. Een op de acht ondervraagden zegt voor het biologische brood te kiezen.

In Engeland is biologisch voedsel populairder. Dat zou vooral liggen aan zogenoemde bio-ambassadeurs als kookgoeroe Jamie Oliver en prins Charles.

Het marktaandeel van biologische producten in Nederland ligt volgens de onderzoekers tussen de twee en drie procent. (novum/sps)

UNKNOWN