Nederlander (80) blijft berooid achter na seksdate, oplichters beroven hem van 100.000 euro

Een van de oplichters bij het bankautomaat in een winkelcentrum in Zwolle.
Videostill Onder de Loep Een van de oplichters bij het bankautomaat in een winkelcentrum in Zwolle.
Een bejaarde man uit de Nederlandse stad Zwolle is in mei voor meer dan 100.000 euro beroofd. De 80-jarige man werd overrompeld door twee mannen met wie hij dacht een seksafspraakje te hebben bij hem thuis. Dat bleek het begin van een reeks gebeurtenissen die hem berooid achterlieten. De politie is op zoek naar vier mannen die tijdens en na verschillende bezoeken aan zijn woning zijn rekeningen plunderden.

De ellende begon met een afspraakje dat de man via de homo-datingsite Bullchat maakte met twee mannen. Zij gaven aan dat ze vanuit Nijmegen naar het oostelijke Zwolle (provincie Overijssel), zo’n 100 kilometer verder, zouden komen voor een seksdate met de man. 

Toen het tweetal eenmaal op de stoep stond was er echter van seks geen sprake. “De oudste zei dat ze namens de chatsite bij hem kwamen controleren of hij iets te maken had met minderjarigen. Ze wilden zijn computer nakijken. De man was behoorlijk overdonderd en gaf zijn wachtwoorden, inloggegevens en pin-gegevens van zijn bankrekeningen", aldus Chantal Westerhoff van de politie Oost-Nederland. 

De man was behoorlijk overdonderd en gaf zijn wachtwoorden, inloggegevens en pin-gegevens

Chantal Westerhoff (politie Oost-Nederland)

Limiet

De twee mannen bleven urenlang in het appartement van de Zwollenaar, al ging de jongste van de twee wel af en toe even weg. Later bleek waarom: bij een bankautomaat in een winkelcentrum in de wijk Holtenbroek werd tot de limiet van 11.000 euro gepind. Na middernacht herhaalde hij dit. In totaal was de man dus 22.000 euro armer.

Daar bleef het echter niet bij, aldus Westerhoff. Enkele weken later is er opnieuw bezoek: twee mannen die vertelden dat ze gehoord hadden van de oplichting. Ze wilden de man helpen, maar daarvoor hadden ze wel alle inloggegevens en -codes nodig.... Ook deze mannen gaan achter de computer zitten. In de dagen na dit bezoek wordt via verschillende bankopnames nog eens meer dan 80.000 euro van de rekeningen opgenomen. 

Boodschappen

De Zwollenaar bleef totaal berooid achter, iets wat de verdachten zich mogelijk later ook realiseerden. Na het tweede bezoek kreeg de man namelijk een opvallend telefoontje, waarin hem gevraagd werd of hij nog wel geld had voor boodschappen. Hij zei van niet. Later vond hij in zijn brievenbus een envelop met 500 euro aan contanten.

De politie zoekt nu in totaal vier verdachten. Van de mannen die als eerste bij hem kwamen vertelde het slachtoffer dat ze met hem Nederlands spraken, maar onderling Marokkaans. De mannen bij het tweede bezoek spraken onderling ook Nederlands, maar de Zwollenaar vermoedt dat in elk geval één van hen half-Marokkaans is. 

Via het programma Onder de Loep heeft de politie de signalementen van de verdachten verspreid:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alexa Grieken

  Die kunnen ze makkelijk vinden als ze echt willen maar jammer genoeg is de politie van Europa niet zo snugger met cybercriminaliteit en een tiener heeft meer verstand ervan om deze gasten op te sporen online.

 • Paul De Mol

  Moet je 80 jaar oud worden om zo stom te zijn?

 • marnick dedier

  ik ken de site bullchat goed, 95% van alle dates zijn fake, er wordt ook veel aan betaalseks gedaan via die site.ook in belgië, dat die man dat niet wist en zo goedgelovig was kan ik moeilijk geloven, je weet waar je aan begint maar die man heeft waarschijnlijk niet z'n gezonde verstand gebruikt, dating via bullchat is bijna onmogelijk geworden de site eigenaars zouden dringend grote kuis moeten doen.

 • Karla Desmet

  allez, ze hebben nog een envelopje met 500 euro teruggegeven. toch iet of wat een beetje beschaamd. hoop dat ze die mannen vinden. en dat ze het dubbele moeten teruggeven. nog beter.