Nederlander (48) opgepakt wegens voorbereiden terroristisch misdrijf

Leden van een arrestatieteam van de politie. Foto ter illustratie.
Politie Leden van een arrestatieteam van de politie. Foto ter illustratie.
De Nederlandse politie heeft anderhalve week geleden in het Overijsselse dorpje De Lutte een 48-jarige man aangehouden, blijkt vandaag. De man heeft zowel de Nederlandse als de Algerijnse nationaliteit. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, bleek in het bezit van een vuurwapen met munitie en zou de ideologie van terreurgroep Islamitische Staat (IS) aanhangen. 

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie, dat de aanhouding vandaag bekend heeft gemaakt, is het strafrechtelijk onderzoek naar de man begonnen op 15 februari, toen er informatie vanuit de inlichtingendienst werd vrijgegeven. Volgens de AIVD zou de man niet alleen over een vuurwapen beschikken, maar ook de ideologie van IS aanhangen en deze terroristische organisatie ondersteunen.

Over de identiteit van de man is verder weinig bekend, behalve dat hij zowel de Nederlandse als de Algerijnse nationaliteit heeft. Wat hij deed in De Lutte, een klein dorpje dat tegen de Duitse grens aan ligt, is niet bekend. 

Pistool in rugzakje

 Bij doorzoekingen in De Lutte en op het vaste woonadres van de man in Groningen is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers.  In de woning in Groningen trof de politie in de meterkast ook een kinderrugzakje aan met daarin een pistool van het Belgische merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

Voorlopige hechtenis

De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam, de raadkamer van de rechtbank heeft gisteren de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De verdachte zwijgt tegenover de politie. 

De FN, model High Power 35 die werd aangetroffen bij de verdachte.
WikiMedia De FN, model High Power 35 die werd aangetroffen bij de verdachte.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.