Nederlander (17) al maanden vast in Spanje zonder officiële aanklacht: “Dit is volledig gelogen”

Het heropvoedingscentrum bij Alicante waar Charly T. al bijna vijf maanden vastzit.
Google Maps Het heropvoedingscentrum bij Alicante waar Charly T. al bijna vijf maanden vastzit.
Een Noord-Hollandse scholier zit al ruim vier maanden in voorarrest in Spanje. Twee minderjarige Britse meisjes beschuldigen hem van seksueel misbruik maar een officiële aanklacht is er (nog) niet. Volgens Charly T. (17) is de beschuldiging volledig gelogen. 

Dat zegt hij in een telefonisch interview dat vanmiddag te horen was in het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1. “De Spaanse justitie doet alsof ik een verschrikkelijk masterplan had om twee minderjarige meiden dronken te voeren en daarna seksueel te misbruiken, maar dat is niet zo. Ik ben geen zware misdadiger.’’ 

Charly T. werd midden augustus opgepakt aan het begin van de terugreis van een vakantie met zijn vader en broer in Alicante. Twee Britse meiden van 12 en 14 jaar hadden bij de politie aangifte tegen hem gedaan wegens seksueel misbruik. 

Wodka

T. zou tijdens een afscheidsfeestje bij het gemeenschappelijke zwembad stiekem wodka in hun cola hebben gedaan. Daarna stak hij zijn vingers in de vagina van een van de tienermeisjes en vervolgens zijn penis in de mond van de andere, zo verklaarde de jongste van de twee. De oudste zei zich vrijwel niets meer te kunnen herinneren van de bewuste ochtend.

Volgens T. klopt er niks van de belastende verklaring. “Het is natuurlijk niet slim om 's morgens om tien uur met een fles wodka naar een zwembad te gaan maar de beschuldiging is volledig gelogen. Daarom ben ik ook boos op de meiden’’, zegt hij boos over de telefoon.

Geen seksueel misbruik

T., afkomstig uit de omgeving van Alkmaar, kuste de twee meiden en vingerde de oudste maar met haar toestemming. Ze wilde volgens hem meer maar dat hield hij af, zei hij eind november tegen NRC HandelsbladVan seksueel misbruik was volgens hem geen sprake.

De jongen zit opgesloten in een jeugdinrichting in de bergen bij Alicante. Het is volgens hem een heropvoedingscentrum met een streng regime. Enkele medewerkers zijn aardig tegen mij maar de meeste niet. Ze noemen de feiten waarvan ik word beschuldigd ‘verschrikkelijk’ en ik heb de indruk dat ze me soms harder aanpakken. Vooral ook als ik volgens hen niet luister maar dat komt omdat ik het Spaans vaak niet begrijp.’’

Vluchtgevaar

T.'s advocaat verzocht de rechter die oordeelt over de voorlopige hechtenis herhaaldelijk om die op te heffen maar kreeg telkens het deksel op de neus. Het voorlopig laatste verzoek werd vrijdag afgewezen. Dit tot grote teleurstelling van de familie. Die had gehoopt dat Charly de kerstdagen weer bij hun zou vieren, zo verklaarden ze tegenover de IJmuider Courant.   

Volgens de Nederlandse Spanje-correspondent Rop Zoutberg vreest de Spaanse justitie dat T. bij vrijlating naar Nederland vertrekt en niet meer terugkomt bij een eventueel proces tegen hem. De officier van justitie die het onderzoek leidt, weet de rechter volgens hem telkens te overtuigen van het bestaan van dat ‘vluchtgevaar’.

Kamervragen    

Twee Nederlandse Kamerleden willen opheldering over de zaak van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Het gaat om CDA-parlementariërs Martijn van Helvert en Pieter Omtzigt. Ze vragen zich volgens het Noordhollands Dagblad af of Charly T. wel veilig is in de Spaanse jeugdinrichting. 

Daarom hebben ze schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Blok. De parlementariërs willen ook weten wanneer de tiener gevangen is genomen en wanneer hij voor het eerst bezoek kreeg een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Antonio Rinaldi

  Die heeft een slechte advocaat.

 • Conny Van den Bosch

  Kris, leer lezen, de jongen is zelf ook maar 17, zeventien! De meeste meisjes hebben wel al iets meer gedaan dan enkel zoenen op 14-jarige leeftijd.

 • Christine Laevers

  Kris: ik heb mijn dochter begeleid naar de pil op veertien omdat ze in een vriendenkring zat die drie jaar ouder was. Ze is nu 28 en ik heb een prachtig eerste kleinkind. Het leven is geen ivoren toren.

 • Alain Stuker

  Kris, ik begrijp uw gevoel (echt waar) maar de wereld ziet er heel anders uit. Bijna ieder meisje of jongen heeft op 14 of 15 jarige leeftijd de eerste sexuele contacten. Mijn echtgenote op 15 jaar, mijn ex-echtgenote op 14 jaar. Dat is de werkelijkheid.

 • Kris de Decker

  Met een meisje van 14 jaar doe je geen sexuele dingen. Dat is zwz aanranding. Als het mijn dochters zouden zijn zou ik ook willen dat hij opgesloten word.