Nederland wil pasgeboren baby’s testen op spierziekte van baby Pia

De hielprik wordt afgenomen bij een pasgeboren baby
Annina Romita DTCT De hielprik wordt afgenomen bij een pasgeboren baby
De Nederlandse staatssecretaris voor Volksgezondheid Paul Blokhuis wil dat pasgeboren baby‘s via de hielprik straks ook worden getest op de spierziekte SMA. Dat is de ziekte waaraan baby Pia lijdt.

Blokhuis (ChristenUnie) vraagt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om hiervoor de nodige voorbereidingen te treffen. Daarmee volgt de bewindsman een eerder advies op van de Gezondheidsraad.

SMA is een ernstige spierziekte die verlamming en overlijden tot gevolg kan hebben. De ziekte openbaart zich op jonge leeftijd en wordt nu pas vastgesteld als er symptomen optreden. De schade die dan is aangericht, is onherstelbaar. 

“Door SMA op te nemen in de screening kan de ziekte al heel vroeg in het leven van kinderen worden vastgesteld én worden behandeld. We kunnen zo het leed van kinderen met deze ziekte verminderen of zelfs helemaal voorkomen", aldus staatssecretaris Blokhuis.  

Spinraza

Er is sinds kort een medicijn, Spinraza, opgenomen in het basispakket dat deze schade kan beperken of zelfs helemaal voorkomen als het wordt toegediend voordat er symptomen optreden.

De hielprik wordt in Nederland in de eerste week na de geboorte afgenomen bij baby‘s. Bij de huidige screening wordt het bloed getest op 22 ernstige en zeldzame ziektes. Sinds afgelopen oktober zijn er drie ziektes toegevoegd en de komende jaren komen daar naast SMA nog negen bij.

In Vlaanderen zit de screening naar SMA niet in de hielprik bij pasgeboren baby’s, sinds maart vorig jaar in Wallonië wél.

Lees ook: Waarom Vlaanderen niet wil screenen naar de ziekte van Pia en Wallonië wel
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Louis Benasque

    Ook Wallonië is het eens dat het loont om het bloed te screenen bij pasgeboren baby's naar spierziekte SMA … en Vlaanderen … die blijft halsstarrig weigeren. Mijnheer Vandeurzen van CD&V … zal u nog rustig kunnen slapen ?