Nederland wil drugsbaas terug die in Thailand meer dan 100 jaar cel kreeg

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven met zijn Thaise vrouw.
Justiceforjohan.nl Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven met zijn Thaise vrouw.
De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid heeft er deze week in Bangkok gepleit voor de uitlevering van een voormalige coffeeshophouder die in Thailand vastzit voor witwassen. Van Laarhoven werd miljonair met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch, en trok met zijn geld naar Thailand. Daar werd hij echter veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

Van Laarhoven belandde in 2014 in een Thaïse cel nadat de Nederlandse overheid om rechtshulp had gevraagd aan Thailand. Johan Van Laarhoven zou met zijn coffeeshopketen The Grass Company miljoenen euro uit de boeken hebben gehouden en in Thailand belegd, het land waar hij sinds 2008 met zijn Thaise vrouw en twee kinderen woonde.

In Thailand gingen bij het woord drugsgeld alle bellen rinkelen. De politie startte een eigen onderzoek en Van Laarhoven werd er veroordeeld tot 103 jaar cel. In beroep werd dat naar 75 jaar, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Zijn vrouw, die betrokken was bij de witwaszaak, kreeg elf jaar cel. Zij moet daadwerkelijk zeven jaar en vier maanden de cel in, hoewel ze in Nederland niet eens een verdachte was in de zaak.

Minister Ferdinand Grapperhaus was deze week op bezoek bij de Thaise premier en pleitte ervoor de coffeeshopbaas terug te laten keren naar Nederland.
EPA Minister Ferdinand Grapperhaus was deze week op bezoek bij de Thaise premier en pleitte ervoor de coffeeshopbaas terug te laten keren naar Nederland.

“De Thaise Hoge Raad heeft die straf nu ook in stand gehouden, waardoor ze onherroepelijk is”, zegt Geert-Jan Knoops, advocaat van Van Laarhoven. Met de beslissing van de Thaise rechter is de strafzaak volgens de advocaat formeel afgesloten. Dat betekent dat er nu vaart achter een uitlevering kan worden gezet. Nederland wil Van Laarhoven en zijn vrouw namelijk terughalen uit Thailand. “Achter de schermen zijn we daar al mee bezig”, aldus Knoops.

Kakkerlakken en wormen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) reisde daarom afgelopen week naar Bangkok om te pleiten voor de terugkeer van Van Laarhoven en zijn vrouw, zodat zij hun straf in Nederland zouden kunnen uitzitten. De Tweede Kamer pleitte daar in april al voor. Er is volgens Grapperhaus afgesproken om op “korte termijn” verder te praten over de kwestie op ambtelijk niveau. 

De ex-coffeeshopbaas sloeg al verschillende keren alarm over de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis in Thailand. “Haal mij hier weg”, smeekte Van Laarhoven in april nog in een brief aan de Nederlandse regering. In 2016 richtte hij zich ook al eens tot koning Willem-Alexander. “Bevrijd me uit deze hel, klonk het toen.” Hij beweert dat ze er kakkerlakken en wormen door het eten draaien.
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dany coomans

  Als hij niet zoveel geld had zouden ze zeker die moeite niet doen om hem naar nederland te halen.

 • Loesje Vranken

  Laat hem toch ginder, is toch goe en voedzaam eten voor hem. Hij die hier jongeren aan verslavingen helpt verdiend zulke straf.

 • André Gijbels

  Hij wist waar hij aan begonnen was, nu mag hij niet klagen, maar hij had in Nederland moeten berechten niet in Thailand, die hebben niks met deze zaak te maken, gewoon een uitlevering. Maar in Thailand liggen de straffen hoog , al wat met drugs te maken heeft, tis een mes dat aan twee kanten snijd

 • Jef Heffens

  Het is totaal onbegrijpelijk dat ze hem naar hier willen halen. Het is daar de beste plaats voor zo iemand.

 • Jan Verstrepen

  Dan kan hij een luxeleventje krijgen in Nederland.