Nederland wil alternatieve genezers harder aanpakken

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Ab Klink wil uitwassen binnen de alternatieve geneeskunde harder aanpakken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou klinieken moeten kunnen sluiten. Aanleiding is de zaak rond de Kortrijkse arts Van Eeghem en een medewerkster van hem.

Claims bewijzen
Klink gaat na of de wet kan worden verscherpt. Nu kan de inspectie een alternatieve kliniek niet sluiten omdat de wet voorschrijft dat dit alleen mag bij reguliere zorg. Patiënten moeten gemakkelijk kunnen achterhalen of hun behandelaar ook echt als arts geregistreerd staat. Ook wil de minister dat een alternatieve genezer die claimt bijvoorbeeld kanker te genezen, moet aantonen dat hij dit werkelijk kan. Dit moet aansluiten bij gezondheidsclaims zoals die nu al bestaan voor voedingsmiddelen en medicijnen.

Kortrijkse wonderdokter
Aanleiding was de ophef rond het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal en de praktijken van de Kortrijkse "wonderdokter" Patrick Van Eeghem. Hij kwam enkele maanden geleden in opspraak toen bleek dat hij kankerpatiënten trachtte te genezen met behulp van kosmische stralen en een goddelijke bron.

Van Eeghem werd levenslang geschorst door het medisch tuchtcollege. Een patiënte overleed nadat ze op zijn advies was gestopt met haar chemokuur. In België riskeert Van Eeghem een celstraf van zes maanden omdat hij medicijnen verkocht. Dat is verboden voor een dokter. Een labotest wees bovendien uit dat de geneesmiddelen van de "kosmische kankertherapie" enkel water en alcohol bevatten. (anp/gb)