Nederland vreest voor opleving van tabakstoerisme naar ons land

Nederland vreest voor ‘tabakstoerisme’ naar ons land.
thinkstock Nederland vreest voor ‘tabakstoerisme’ naar ons land.
De prijs van een pakje sigaretten gaat in Nederland hard omhoog en daarmee ontstaat de vrees voor een nieuwe opleving van "tabakstoerisme" naar België. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf vandaag.

Over nog geen twee jaar betalen rokers in Nederland volgens nieuwe berekeningen ongeveer 8 euro voor een pakje van 20 sigaretten. Dat is anderhalve euro meer dan nu, omdat de regering volgens de plannen in het preventieakkoord de tabaksaccijns in één klap hard omhoog gooit.

Bij de vorige belastingverhoging op tabak trokken Nederlanders al massaal naar België om bij ons goedkopere sigaretten te halen. Daardoor kreeg de Nederlandse overheid ineens 400 miljoen euro aan tabakstaks minder binnen.

Ook nu nog haalt 13 procent van de Nederlandse rokers zijn tabak uit het buitenland. Vlakbij de Belgische grens is zelfs een kwart van de sigaretten bij de Belgen ingeslagen. Tabakswinkels daar zien de prijsverhoging met genoegen tegemoet.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ton hartings

  och het is over en weer hier bij mij aan de grensstreek belgie nederland..wij nederlanders tanken benzine in belgie de belgen tanken diesel in nederland nederlanders kopen hun sigaretten in belgie belgen doen hier in nederland hun wekelijkse boodschappen in de food sektor...is altijd zo geweest over en weer niks nieuws

 • Jan Herremans

  Toch raar dat de Nederlanders rap zien wat in hun nadeel is maar altijd hun voordelen verzwijgen (normaal vinden) in de andere richting. CO2 op hun rekening als Belgen diesel kopen in Nederland (en er taksen op betalen weten ze niet). Dat ze benzine kopen in België doet onze CO2 schijnbaar uitstoot niet stijgen. Als zij taksen verliezen is het een ander zijn fout, in de omgekeerde richting is het koopmanskunst.

 • Ludwig Vanden Boer

  1 Europese prijs voor alle producten waar veel accijnzen op geheven worden zoals rookwaren, alcohol, brandstoffen, ... . Dan raakt het probleem ook opgelost. Daar dient de EU uiteindelijk toch voor dacht ik.

 • Cor Dierckx

  Kom het hier maar halen goed voor de economie, er er is nog genoeg want onze straten zijn bezaaid met peuken.

 • piet devlieger

  Veel vrezen moet ze niet doen, dat tabakstoerisme zal er komen. Hebben die Nederlanders nu nog hun les niet geleerd ? Ze hebben indertijd dezelfde stunt al uitgehaald met de prijzen aan de pomp en er een pak geld aan verloren. Onze overheid zou daar ook iets van kunnen leren. Je kan je niet voorstellen hoeveel mensen er over de grens gaan tanken, gaan winkelen en gaan uit eten.