Nederland vraagt kappers wél de deuren te sluiten

In een hilarisch filmpje toonde de Looise kapper Yvan eerder het ongenoegen van Vlaamse kappers: “Iemand tips om haar vanop anderhalve meter afstand te knippen?”, vraagt hij zich hardop af.
Karolien Coenen In een hilarisch filmpje toonde de Looise kapper Yvan eerder het ongenoegen van Vlaamse kappers: “Iemand tips om haar vanop anderhalve meter afstand te knippen?”, vraagt hij zich hardop af.
Kapsalons en nagelstylisten in Nederland worden gevraagd hun deuren te sluiten om verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Intussen is er in ons land nog steeds veel consternatie over het feit dat kappers wel nog openblijven.

Het besluit van het Nederlandse kabinet is gebaseerd op adviezen van het team van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat zich bezighoudt met de bestrijding van infectieziekten. Het advies geldt voor zogenoemde contactberoepen die zich met uiterlijke verzorging bezighouden. Het kabinet wil dat salons in Nederland in principe tot 6 april dichtgaan.

“Verwarring”

Er was bij onze noorderburen "veel verwarring" over mensen die nauw contact hebben met anderen voor hun werk. Het kabinet vond het belangrijk ook voor deze beroepen maatregelen te treffen. En zo geschiedde. Het besluit werd gecommuniceerd samen met de nieuwste maatregel in Nederland, waarbij alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden worden.

Tegelijkertijd blijven kappers in België open tijdens de coronacrisis. En niemand die begrijpt waarom. Beroepsfederatie Coiffure.org eist alvast een verplichte sluiting. “Als sectorverantwoordelijke en partner van alle Belgische kappers, staat Coiffure.org in deze kwestie volledig achter de gezondheid van de sector en pleit dus nog steeds voor een verplichte sluiting”.

Een aantal kappers ondernemen stappen om de overheid in gebreke te stellen als ze moeten blijven werken. Maar de politiek lijkt - voorlopig - te willen vasthouden aan de kappersbeurt. 

Lees ook: Niemand krijgt uitgelegd waarom kappers moeten openblijven, ook Marc Van Ranst en politici niet (+)
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pierre Verpriest

  Is logisch dat kappers willen sluiten , hebben meestal geen vaste kosten indien kapsalon bij hen thuis en krijgen 4000 euro voor 3 weken te sluiten. Het haar moet toch geknipt worden dus verliezen ook geen klanten. Misschien ze laten sluiten maar dan niet voor 4000 euro netto voor 3 weken.

 • Eric Van Ginhoven

  Ik ben geen kapper. En ja ze moeten sluiten. De politiek vraagt 1m50 afstand te houden en de kappers zijn ook niet voorzien van beschermingskledij.

 • Gerard Braeckmans

  Waarom de kappers hier open zijn is nog de vraag? Waarom eigenlijk?

 • Roger Vanopstal

  Voor de Vivaldi-politici zijn kappers kennelijk menselijk afval. Te laag op de sociale ladder. Ook de bescherming van hun beroep werd recent opgeheven. Zelfs geen diploma meer vereist. Trouwens welke gek gaat nu - in Coronatijden- naar de kapper?

 • Lucien Switten

  De Block wacht tot Van Ranst zegt dat het goed is ...