Nederland voert druk op in onderzoek naar MH17: “Rusland moet volledige medewerking geven”

Premier Mark Rutte.
EPA Premier Mark Rutte.
Rusland moet volledige medewerking verlenen aan het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van MH17, zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. Met het besluit om vier verdachten aan te klagen voor deze gebeurtenis wordt de druk volgens hem verder opgevoerd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Nederlandse ambassade in Moskou heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie de Russische autoriteiten opnieuw aangespoord om mee te werken met het onderzoek. Rutte zei met de Russische president Vladimir Poetin te willen bellen "als het dienstig is aan het onderzoek".

Het was volgens hem een belangrijke dag voor de nabestaanden. "Stap voor stap gaan we de waarheid boven krijgen". Hij zei pas tevreden te zijn als de daders voor de rechtbank staan en zijn veroordeeld. Er moet volgens hem nog veel werk worden verzet voordat het zover is.

Rutte zei verder "enorm respect" te hebben voor het onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT) waarin Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne samenwerken. Vandaag maakte het JIT bekend dat het vier mannen wil vervolgen voor het neerhalen van MH17. Het proces gaat volgend jaar in maart van start. 

“Diplomatieke stappen”

Nederland heeft recent ook “diplomatieke stappen” genomen tegen Rusland omdat het land niet meewerkt met het onderzoek. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer laten weten.

De minister schrijft dat “diplomatieke stappen zijn genomen richting de Russische Federatie omdat volgens het OM door de Russische autoriteiten onvoldoende, onjuist of niet is gereageerd op rechtshulpverzoeken”.

Vorige week is via diplomatieke kanalen Rusland opnieuw aangespoord om volledig mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek, verklaart een woordvoerster van het ministerie. De Nederlandse ambassade in Moskou heeft die boodschap overgebracht.

Wilbert Paulissen van het JIT met de vier verdachten op de achtergrond.
EPA Wilbert Paulissen van het JIT met de vier verdachten op de achtergrond.

“Betreurenswaardig”

Rusland blijft naar eigen zeggen meewerken aan het onderzoek om te achterhalen wie er achter het neerhalen van passagiersvliegtuig MH17 zat. Het land ontkent dat het het onderzoek de afgelopen jaren heeft tegengewerkt.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft in een reactie dat het de vandaag gepubliceerde bevindingen van het MH17-onderzoeksteam betreurt. “Wederom worden er absoluut ongegronde beschuldigingen tegen Rusland geuit, met als doel de Russische Federatie in diskrediet te brengen in de ogen van de internationale gemeenschap”, aldus het ministerie.

“Mijlpaal”

Bij de NAVO is men dan weer tevreden over de vooruitgang. NAVO-topman Jens Stoltenberg verwelkomt de aankondiging van het JIT om vier verdachten te vervolgen. “Dit is een belangrijke mijlpaal voor de inspanningen om de volledige waarheid boven tafel te krijgen en zeker te stellen dat het recht zijn loop krijgt na het doden van 298 mensen uit zeventien landen”, zegt Stoltenberg in een verklaring op de website van het militaire bondgenootschap.

“Ik heb het volle vertrouwen in de onafhankelijkheid en het professionalisme van het onderzoek en het Nederlandse rechtssysteem”, aldus de secretaris-generaal. “Zoals de VN-Veiligheidsraad duidelijk heeft gemaakt, moeten alle landen samenwerken met de inspanningen voor waarheid, recht en rekenschap.”

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 geraakt door een Buk-raket en stortte neer in Oekraïne, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en vier Belgen, kwamen om.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Lepoudre

  Ja, en ook de "bewijzen" die Kerry beweerde te hebben maar nooit heeft laten zien, de Oekraïense radargegevens, de vluchtleidingsgesprekken, de inhoud van de zwarte dozen in London, de satelietbeelden en of ze sindsdien één getuigen hebben gevonden die de buk heeft gezien.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Er was een vliegverbod onder de 30000 voet .

 • Henri Dederen

  Het is jammer dat dit gebeurde maar wanneer gaat men zich nu eindelijk eens afvragen waarom Oekraïne bewust vliegtuigen toeliet in oorlogsgebied en men het toestel lager liet vliegen. Het blijft natuurlijk een politiek spel.

 • Christine Laevers

  Een compliment voor de Nederlanders dat ze niet opgeven : traag maar zeker.

 • Jean Pollet

  allemaal af- luisteren en spioneren ze ? niet alleen russen en chinezen