Nederland verwacht komende jaren sterke toename van fileleed

Nederland verwacht de volgende jaren vaker en langer in de file te staan.
ANP Nederland verwacht de volgende jaren vaker en langer in de file te staan.
Nederland verwacht de volgende 5 jaren meer dan een derde langer met de wagen onder weg te zijn. De oorzaak? Meer en langere files. Dat berekende het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM). 

Als verklaring wordt verwezen naar de aanhoudende economische groei. De capaciteit van het wegennet bij onze noorderburen neemt wel toe, maar dus niet genoeg om de sterke groei van het wegverkeer op te vangen.

Het KiM-rapport werd gisteren door de bevoegde minister voor Infrastructuur naar de Tweede Kamer gestuurd.
De Nederlandse regering heeft voor de uitbreiding van het wegennet in totaal 20 miljard euro gereserveerd. 

Grote uitbreidingsprojecten

Maar enkele grote uitbreidingsprojecten, die voor verlichting zouden moeten zorgen, zouden pas na 2023 klaar zijn. Tussen nu en 2030 komt er ruim 1.000 kilometer aan extra rijstroken bij. Voor maatregelen om op korte termijn files tegen te gaan, bijvoorbeeld een snellere afwikkeling van ongevallen, is 100 miljoen euro beschikbaar.

Niet alleen het wegverkeer zal fors toenemen, ook op het Nederlandse spoor wordt het de volgende vijf jaar drukker. Het KiM gaat ervan uit dat het aantal kilometers dat treinpassagiers afleggen in die periode met zo'n 14 procent toeneemt. Daarmee wordt de stijgende lijn van de afgelopen jaren doorgezet.

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Louman

  Nederland heeft plaats voor zulke uitbreidingen omdat ze een goede ruimtelijke ordening hebben. In Belgie door de lintbebouwing die nog steeds wordt toegepast kan je zelfs geen kruispunten meer groter maken zonder onteigeningsleed.

 • Gerard Braeckmans

  Belgie ook, denk ik.

 • Jan Harmsen

  Groei is niet onbeperkt, gaat dus niets van kloppen.

 • Emi De graeve

  Hoe meer volk, hoe meer fileleed ! Véécéél volk is de énige manier om iedereen nutteloos aan 't werk te houden , te doen consumeren en de wereld om zeep te helpen