Nederland verliest driesterrenrestaurant: De Leest sluit de deuren

Jacob Jan Boerma (midden) van restaurant De Leest krijgt van Michelingidsen-directeur Michael Ellis (links) de nieuwe Michelingids.
ANP Jacob Jan Boerma (midden) van restaurant De Leest krijgt van Michelingidsen-directeur Michael Ellis (links) de nieuwe Michelingids.
Driesterrenrestaurant De Leest in het Nederlandse Vaassen - ten oosten van Amsterdam - gaat dicht. Dat hebben eigenaars Jacob Jan Boerma en Kim Veldman zelf bekendgemaakt. De zaak zou nog voor het einde van het jaar de deuren sluiten.

Boerma en Veldman willen graag “een nieuwe culinaire uitdaging” aangaan. “Het geeft ons de vrijheid en de mogelijkheid om andere concepten te gaan ontwikkelen, waarvan we begin volgend jaar onze eerste nieuwe formule zullen openen in Amsterdam", klinkt het enigszins mysterieus in een mededeling. Het koppel wil naar eigen zeggen ook “internationaal” zijn “vleugels uitslaan”.

Droom

“Ooit begon deze droom bij mijn ouders op de achterbank van de auto: ik wil sterren koken", vertelt Boerma. “Die droom is meer dan uitgekomen. In 2020 zit ik 30 jaar in het vak, nu is het tijd voor een mooie verandering.”


De Leest opende in de zomer van 2002 de deuren en haalde al binnen de eerste vijf maanden zijn eerste ster binnen. De tweede volgde in 2007 en de derde in 2013. Daarmee is het vandaag een van de 123 restaurants ter wereld met 3 Michelinsterren. Het was in 2013 nog maar het vierde restaurant dat de erkenning binnenhaalde in Nederland. Boerma: “De Nederlandse gastronomie heeft de afgelopen jaren een wereldwijd podium gekregen dankzij Michelin. Ook wij hebben dat podium mogen krijgen, waarvoor wij Michelin enorm dankbaar zijn.”

Met de sluiting van De Leest zal Nederland nog maar twee driesterrenrestaurants tellen: De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Georges Vande Velde

    Nederlanders zijn reeds lang nuchtere denkers als het over extreme betaalnotas gaat . Belgen laten een ander de rekening betalen vooral om de grote jan uit te hangen !

  • freddy henslegers

    Tsja, dat wordt weer vreten uit de muur.

  • bulens koen

    De enige reden is denk ik dat ze eindelijk doorhebben dat je met sterrenzaken veel kosten hebt en op het einde van de maand weinig inkomsten, en dan sjoemelen ze erop los met de uren van de werknemers, jonge gasten kunnen tot 300 uren werken voor amper 1800euro.. maar zijn blij dat ze daar gewerkt hebben en staat mooi op hun cv.Hier zou de fiscus zich niet vervelen..