Nederland verhuist ex-voorman No Surrender naar zwaarbewaakte gevangenis na tip over ontsnappingsplan

Henk Kuipers.
ANP Henk Kuipers.
De Nederlandse oud-No Surrender-voorman Henk Kuipers (53) is overgeplaatst van de gevangenis in Leeuwarden naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught. Bij de politie is een "serieuze anonieme tip" binnengekomen dat er sprake is van vluchtgevaar. 

Dat bevestigt zijn advocaat Roy van der Wal na berichtgeving door Crimesite. Kuipers is vrijdag overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI). Volgens Van der Wal heeft het Openbaar Ministerie (OM) gezegd dat er vanuit het criminele circuit plannen zijn om Kuipers te bevrijden. Om die reden is zijn cliënt overgeplaatst naar een zwaarder regime.

Van de Wal noemt het "nonsens" en "absurd" dat zijn cliënt vluchtgevaarlijk is en zou willen ontsnappen. "In Leeuwarden negen maanden lang te boek staan als modelgevangene die volledig ‘Groen’ scoort, maar twee weken voor de zitting willen vluchten? Dat maak je mij niet wijs en ik denk overigens niemand die zijn gezonde boerenverstand gebruikt", laat Van der Wal aan Crimesite weten.

Over de inhoud van de tip doet het OM geen mededelingen. "Wat deze advocaat roept is voor zijn rekening. Wij vinden het van belang dat wij een tip als deze serieus in behandeling nemen." Maandag gaat Van der Wal namens zijn cliënt beklag doen over de overplaatsing.

Criminele organisatie

Kuipers zit sinds december vast op verdenking van onder meer afpersing en het leiden van een criminele organisatie. De straf die hij daarvoor kan krijgen is minimaal twaalf jaar. Ook is volgens de rechtbank de kans aanwezig dat Kuipers opnieuw in de fout gaat.

Begin juli legde Kuipers zijn functie als ‘World Captain’ neer en is hij geen lid meer van de motorclub. Dit was voor zijn advocaat een reden om opnieuw de rechtbank te vragen Kuipers voorlopig op vrije voeten te stellen. Vergelijkbare medeverdachten zoals Klaas Otto en Rico R. zijn inmiddels vrij en dat zou ook voor Kuipers moeten gelden, zei Van der Wal onlangs.

De volgende pro formazitting is 17 september. Dan wordt mogelijk ook de datum voor de inhoudelijke behandeling bekend gemaakt.

"Mijn familie is mijn enige club"

Kuipers zei tegen de rechters dat hij de rest van zijn leven niets meer met een motorclub te maken wil hebben. "Mijn enige club is voortaan mijn familie." Kuipers kan bij een vrijlating aan de slag als allround vertegenwoordiger, maar die baan moet nog even wachten.

De advocaat van Kuipers zei af te zien van een hoger beroep tegen de afwijzing van het schorsingsverzoek. Eerder had hij gezegd wel in beroep te zullen gaan, maar zijn cliënt wil toch de pro-formazitting in september afwachten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.