Nederland verbiedt lachgas als recreatief roesmiddel

Archiefbeeld.  Lachgas wordt in het uitgaansleven vaak geïnhaleerd uit ballonnen en veroorzaakt een korte roes.
ANP Archiefbeeld. Lachgas wordt in het uitgaansleven vaak geïnhaleerd uit ballonnen en veroorzaakt een korte roes.
De Nederlandse regering verbiedt het onder jongeren razend populaire lachgas, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan. In ons land is lachgas op dit moment legaal, al leggen al heel wat steden en gemeenten de verkoop en/of het bezit van lachgaspatronen aan banden in politiereglementen. 

In Nederland komt lachgas op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) aan de Nederlandse Tweede Kamer. Het bezit, de handel en de productie van lachgas wordt strafbaar. "Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis.

Burgemeesters, politiechefs en artsen dringen al langer aan op maatregelen tegen lachgas. De politicus wachtte de bevindingen af van het CAM, dat nieuwe drugs onderzoekt. Het CAM ziet niet alleen bij overmatig gebruik gevaren. Wie bijvoorbeeld zonder het te weten een vitamine B12-tekort heeft, kan al na een enkel ballonnetje "ernstige neurologische schade" oplopen. Het aantal meldingen van gezondheidsklachten na lachgasgebruik steeg de afgelopen jaren snel.
Blokhuis maakt zich extra zorgen omdat de gebruikers vaak jong, onervaren en kwetsbaar zijn. Bovendien is lachgas een gevaar in het verkeer.

Niet verboden voor tandartsen en bakkers

Het leek echter moeilijk om lachgas te verbieden. Het gas wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld slagroomspuiten en als verdovend middel bij de tandarts. Voor zulk "eigenlijk gebruik" maakt de wet straks een uitzondering. Dan moet wel heel precies duidelijk zijn waarvoor lachgas wél toegestaan moet blijven. 

Het verbod kan over een maand of negen ingaan, denkt Blokhuis. De staatssecretaris roept gemeenten op om lachgas tot die tijd al zoveel mogelijk terug te dringen. Producenten vraagt hij alleen nog klanten te bedienen die het middel goed gebruiken.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dick van Aggelen

    Verstandig, maar dan ook handhaven.

  • Kristof Degros

    Tsja het zal veel helpen dat verbod als het vrij in de handel is